Zeker 18 doden, onder wie buitenlanders, bij terreuraanval in Ouagadougou

Bij een aanval op een restaurant in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zijn gisteravond zeker 18 mensen om het leven gekomen. De aanval is nog niet opgeëist, maar wordt toegeschreven aan jihadisten. Bij de doden zijn zeker één Fransman en één Turk. Er zijn ook verschillende gewonden, sommigen zijn er erg aan toe.
AFP or licensors

De aanval wordt toegeschreven aan jihadisten. Die begonnen rond 21 uur lokale tijd te schieten op gasten die op het terras zaten van het Turkse restaurant Istanbul, in het centrum van de hoofdstad. 

De daders verschansten zich na de aanval in het gebouw waar het restaurant is gevestigd. Er werden ook enkele mensen gegijzeld. Tot vanochtend vroeg waren er schoten te horen in de buurt van het restaurant. Minstens twee daders zijn gedood door de politie na een belegering die de hele nacht heeft geduurd.

Bij de doden zijn zeker één Turk en één Fransman. Frankrijk opent een onderzoek naar moord met terroristische inslag, zo deelde het parket mee. Frankrijk opent wel vaker zo'n onderzoek wanneer een van zijn burgers bij een terreuraanval in het buitenland om het leven komt. 

Wellicht zijn er nog meer buitenlandse slachtoffers, maar de nationaliteit van de andere doden en gewonden is nog niet bekend. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er ook Belgen zijn omgekomen, laat Buitenlandse Zaken weten.

Restaurant Istanbul is in trek bij buitenlanders. Het ligt 200 meter van café Cappuccino, waar in januari 2016 nog 30 mensen, vooral buitenlanders, werden gedood bij een terreuraanslag. 

President Roch Marc Christian Kaboré van Burkina Faso heeft de "onwaardige aanslag" scherp veroordeeld. Zijn land zal blijven strijden tegen terrorisme, laat hij weten. Maar het is een "strijd van lange adem". Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft de aanval veroordeeld. 

Strijdmacht van vijf Sahel-landen

Net als andere landen in de Sahel kampt Burkina Faso met terreuraanslagen door groepen die gelinkt zijn aan al-Qaida. Vooral in Mali zijn de jihadisten al geruime tijd actief. Het woestijngebied in het noorden van het land is sinds 2012 in handen van groeperingen die banden hebben met al-Qaida.

Burkina Faso, Mali, Niger, Tsjaad en Mauretanië zijn vorige maand overeengekomen dat ze gaan samenwerken in de strijd tegen gewapend extremisme, maar de multinationale strijdmacht zal pas later dit jaar operationeel zijn.

Vanuit een nabij gelegen gebouw waren de schoten te horen: