"Le fidèle" van Michaël R. Roskam te zien op filmfestival van Toronto

"Le fidèle", de nieuwe film van Michaël R. Roskam, zal in september vertoond worden op het prestigieuze filmfestival van Toronto, in Canada. De film, met opnieuw Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, gaat begin volgende maand in wereldpremière op het filmfestival van Venetië.
Een beeld uit "Le fidèle"

"Le fidèle" wordt in Toronto vertoond in het Special Presentations-luik onder de Engelse titel, "Racer and the jailbird". Het filmfestival vindt plaats van 7 tot 17 september.

"Na een wereldpremière in Venetië is een "Special Presentation" in Toronto voor ons de kers op de taart", zegt producent Bart Van Langendonck in een eerste reactie. "TIFF is het belangrijkste festival voor het lanceren van de film op de Amerikaanse markt en een selectie daar is dan ook heel belangrijk voor onze Amerikaanse distributeur Neon en voor de verdere internationale verkoop van de film."

Donkere liefdestragedie

Het is de derde film van Roskam, na het Oscar-genomineerde "Rundskop" en zijn Amerikaanse filmdebuut "The drop". De hoofdrollen in de donkere liefdestragedie zijn voor Matthias Schoenaerts en de Franse actrice Adèle Exarchopoulos, bekend van "La vie d'Adèle".

Schoenaerts vertolkt een gangster in het Brusselse criminele milieu, de raadselachtige Gino "Gigi". Het is liefde op het eerste gezicht tussen hem en de beloftevolle racepilote Bénédicte "Bibi".

Daarnaast zijn er ook rollen voor Sam Louwyck en Stefaan Degand. Roskam schreef het scenario samen met Thomas Bidegain (scenarist van o.m. "Dheepan" en "De rouille et d’os") en Noé Debre. Nicolas Karakatsanis stond opnieuw achter de camera, nadat hij eerder ook al meewerkte aan "Rundskop" en "The drop". Alain Dessauvage deed de montage, Raf Keunen zorgde voor de originele muziekscore.

Eerder raakte al bekend dat "Le fidèle" begin september in wereldpremière zal gaan op het Filmfestival van Venetië, in de Officiële Selectie buiten competitie. Vanaf 4 oktober loopt de film in de Belgische filmzalen. Begin november komt de film dan uit in Frankrijk en Nederland.