Air Berlin vraagt faillissement aan, Lufthansa bereid tot overname

De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft bij de handelsrechtbank het faillissement aangevraagd. Meteen heeft de grote concurrent Lufthansa laten weten dat het de activiteiten van Air Berlin wil overnemen. Air Berlin is de zesde luchtvaartmaatschappij van Europa.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de directie van Air Berlin was er geen andere optie nadat hoofdaandeelhouder Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten geweigerd had om nog geld in de maatschappij te stoppen.

Daarom heeft Air Berlin nu bij de handelsrechter het faillissement aangevraagd. Wel kan de maatschappij nu tijdelijk gewoon voort blijven vliegen, want de Duitse regering is bereid om een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro toe te staan. Een stopzetting van de activiteiten zou in volle vakantie duizenden reizigers hebben geblokkeerd.

Tegelijk heeft de directie van Air Berlin gezegd dat er onderhandelingen lopen over de overname van de activiteiten of een deel daarvan door die andere Duitse maatschappij Lufthansa. Die verklaarde zich meteen bereid om de activiteiten van Air Berlin over te nemen. In juni had Lufthansa nochtans laten weten geen zin te hebben in een overname van zijn belangrijkste rivaal in Duitsland.

AP2013

Etihad Airways lijdt onder Air Berlin en Alitalia

Het faillissement zat er aan te komen, want enkele dagen geleden kondigde Etihad Airways een jaarverlies van niet minder dan 1,6 miljard euro aan. Zowat de helft daarvan is volgens de maatschappij uit de Golfstaat Abu Dhabi te wijten aan de verliezen bij de Europese dochters Air Berlin en Alitalia. 

Etihad heeft in beide maatschappijen een groot belang genomen. Zo is de Arabische maatschappij met een belang van 29% de grootste aandeelhouder in Air Berlin en bij Alitalia is dat belang zelfs 49%.

Beide maatschappijen zijn verlieslatend en hangen op de rand van een faillissement. Etihad -dat ook belangen heeft in Air Serbia, Air Seychelles, Virgin Australia en de Indiase maatschappij Jet Airways, zocht al langer een koper voor Air Berlin. Onder meer het Ierse Ryanair werd daarbij genoemd.

AP2004

Air Berlin, met "roots in America"

Air Berlin werd in 1978 opgericht in de Amerikaanse staat Oregon en had lange tijd een hoofdkwartier in Miami in Florida. Dat kwam omdat toen enkel maatschappijen uit de grote geallieerde landen op West-Berlijn mochten vliegen.

Na de Koude Oorlog verkaste Air Berlin naar de nieuwe Duitse hoofdstad en kende het een snelle groei als lagekostenmaatschappij. In Duitsland werd Air Berlin de belangrijkste concurrent van Lufthansa en in Europa is het de zesde maatschappij. Air Berlin stapelt al jaren de verliezen op en heeft zowel het personeel als de vloot gevoelig ingekrompen. 

Air Berlin heeft 135 vliegtuigen, zowel van Airbus als Boeing als Bombardier en telt 8.400 werknemers.

Meest gelezen