Belgische terreurverdachte opgepakt in Istanbul

In Turkije is een man met de Belgische nationaliteit opgepakt omdat hij banden zou hebben met terreurgroep IS en plannen zou gehad hebben om een aanslag te plegen in Istanbul. Dat melden Turkse media en wordt door het federaal parket bevestigd aan VRT Nieuws. De verdachte zou Mehdi A. heten, is afkomstig uit Molenbeek en is drie jaar geleden met vrouw en kind naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij IS.

A. kwam in Turkije op de radar van veiligheidsdiensten en werd de laatste tijd geschaduwd. Uiteindelijk werd hij donderdag met zijn vrouw en twee kinderen opgepakt bij een grote politieactie in Fatih, een wijk van Istanbul.

Volgens de Turkse krant Hürriyet zou de man mogelijk plannen hebben gehad om een aanslag te plegen in de Turkse stad. Mogelijk zou hij ook te maken hebben met aanslagen in Europa. 

De verdachte stond volgens Turkse media drie jaar lang op de Interpol-lijst van meest gezochte personen. In België stond hij in de categorie 1 van de OCAD-lijst, omdat hij naar Syrië was gereisd. 

A. heeft ook een andere link met terrorisme: hij is de neef van Khalid Ben Larbi, een van de twee teruggekeerde Syriëstrijders die in januari 2015 werden gedood bij de antiterreuractie in Verviers. Wat zijn banden zijn met de terreurcel van Verviers, is voorlopig niet duidelijk.

Uitlevering?

Mogelijk wordt de man uitgeleverd aan België. Dat zal dan gebeuren nadat Turkije het gerechtelijk onderzoek heeft afgerond. België heeft nog niet om zijn uitlevering gevraagd, maar zal dit mogelijk wel doen na overleg met Turkije.