Bingewatchen schaadt uw slaap: "Mentale opwinding is de boosdoener"

Wie vaak bingewatcht, slaapt een stuk slechter dan de mensen die dat niet doen. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de KU Leuven. Opvallend: wie gewoon een avondje klassiek tv kijkt, ondervindt die problemen niet. "Het is vooral de mentale opwinding die de boosdoener is."
B. BOISSONNET / BSIP

Het in één ruk kijken naar meerdere afleveringen van één bepaalde serie - het zogenoemde bingewatchen - is al enkele jaren aan een opmars bezig. Zo'n tachtig procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar doet het regelmatig, zo blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Meer dan 25 procent onder hen doet dat enkele keren per maand, meer dan 20 procent doet het meerdere keren per week.

De onderzoekers wilden ook weten hoe het zat met de slaapkwaliteit van de mensen die bingewatchen. Niet zo goed, zo blijkt. Een op de drie slaapt namelijk een stuk slechter dan de leeftijdsgenoten die niet bingewatchen. "Het probleem ligt niet bij de slaapduur, want het merendeel slaapt acht uur per nacht", zo zegt onderzoekster Liese Exelmans. "De kwaliteit van de nachtrust is daarentegen wel beduidend slechter. Ze kunnen moeilijker de slaap vatten en hebben meer last van vermoeidheid en slapeloosheid."

Herhaling

Opvallend: uit onderzoek blijkt dat hetzelfde verschijnsel niet voorkomt bij mensen die gewoon een avondje "klassiek" voor de buis hangen en de programmatie van Eén, VTM of Vier volgen. Volgens de onderzoekers komt dat vooral door de "mentale opwinding" die bingewatchers meer ervaren dan de kijkers die van het ene programma naar het andere zappen.

"De herhaling van dezelfde content zou ertoe kunnen leiden dat er een grotere betrokkenheid is. Mensen zijn meer bezig met het verhaal en de personages", zegt Exelmans. "Als je gewoon naar tv kijkt en switcht tussen verschillende programma's, dan heb je dat veel minder."

Oplossen?

Het oplossen is niet moeilijk, zegt de onderzoekster. "Als je merkt dat je opgewonden bent door de content, dan moet je ervoor zorgen dat je die spanning verlaagt. Dat kan door even iets helemaal anders te doen, een boek te lezen of zelfs gewoon een halfuurtje ontspannend tv-kijken. Het is gewoon belangrijk om niet te gaan slapen als de spanning er nog is want dat belet het inslapen."