Boom valt om bij processie op Madeira: 13 doden en 52 gewonden

Op Madeira zijn 13 doden gevallen toen een 200-jarige eik omviel, net voor het begin van de belangrijkste religieuze processie op het Portugese eiland. Naast de doden zijn er ook 52 gewonden gevallen, van wie er enkelen erg aan toe zijn.

Op Madeira, in de hoofdstad Funchal, zou vandaag de processie doorgaan voor Onze-Lieve-Vrouw van Monte. Monte is een wijk van Funchal. Vlak voor de processie vertrok, sloeg het noodlot toe: een 200-jarige eik, die al langer gevaarlijk overhelde, viel om. In de schaduw van de boom werden kaarsen verkocht, daardoor stonden er tientallen mensen op de plek. In een paar seconden viel de boom om, op de processiegangers die eronder stonden.

De meldingen over het aantal dodelijke slachtoffers liepen eerst uiteen van 2 tot 12, intussen hebben de Portugese autoriteiten bekendgemaakt dat er 13 doden te betreuren zijn en dat 52 mensen gewond geraakt zijn, 7 van hen zijn er erg aan toe.

In het ziekenhuis van Funchal zijn vooral mensen opgenomen met wonden aan de schedel en het hoofd, en met breuken. Er waren zo veel gewonden dat er per ziekenwagen twee mensen naar het ziekenhuis gebracht werden. De processie is na het ongeluk afgelast.

"Boom stond op privéterrein"

De Portugese premier António Costa heeft op Twitter zijn medeleven uitgedrukt met de slachtoffers en hun familieleden en vrienden. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa gaat vandaag nog naar Funchal.

Bewoners van de wijk zouden al meermaals hebben geklaagd over de oude boom en dat die een gevaar zou kunnen betekenen, maar de burgemeester van Funchal spreekt dat tegen en wijst alle verantwoordelijkheid af. “De boom stond op een privéterrein en dus is het niet onze verantwoordelijkheid."

Grootste religieuze festival

Het festival Nossa Senhora do Monte is het grootste en beroemdste religieuze festival op Madeira. Het lokt jaarlijks duizenden bezoekers vanuit heel Madeira en van over de hele wereld naar de hoofdstad Funchal.

Het feest wordt telkens op 14 en 15 augustus gehouden ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Monte, de patroonheilige van Funchal. De straten en kerken in de bergen van Monte worden dan overvloedig versierd met bloemen, er zijn talrijke standjes en een religieuze processie met duizenden pelgrims.

Amateurbeelden tonen hoe eik plots naar beneden kwam

Meest gelezen