Britse festivals Reading en Leeds verbieden dit jaar "uit voorzorg" ananassen

Opmerkelijke veiligheidsmaatregel op de Britse festivals van Reading en Leeds: op de lijst van de verboden voorwerpen staan dit jaar ook "ananassen". Het is de eerste keer dat de fruitsoort expliciet wordt verboden op een festival. Reden daarvoor is het optreden van de Britse band Glass Animals, wiens fans het exotische fruit geregeld meenemen naar optredens.
AFP or licensors
Glass Animals, de groep waar het om draait, stond vorig jaar nog op Pukkelpop

Reading en Leeds zijn Britse festivals in de gelijknamige steden die allebei plaatsvinden in het laatste weekend van augustus. De line-up en ticketprijzen zijn vergelijkbaar. Onder meer op de affiche dit jaar: Muse, Eminem, Bastille en Glass Animals.

Die laatste band uit Oxford gaat nog voor hun optreden met alle aandacht lopen. De organisatie van beide festivals heeft namelijk beslist om "uit voorzorg" een extra item toe te voegen aan de lijst van verboden voorwerpen. Een schijnbaar onschuldige ananas raakt dit jaar op Reading en Leeds niet meer door de veiligheidscontrole. Daarmee komen ananassen op dezelfde verboden lijst als vuurwerk, glas, wapens en drones.

De organisatie van beide festivals wil vermijden dat de fans van Glass Animals massaal ananassen meebrengen naar hun optreden. Dat gebeurde onder meer tijdens Glastonbury, het grootste festival van het Verenigd Koninkrijk. Ook op het podium had de band toen enkele grote ananassen staan als decor. Reden daarvoor is de passage "pineapples are in my head". uit hun song "Pork soda". 

"Discriminatie"

Glass Animals heeft intussen zelf behoorlijk laconiek gereageerd op de beslissing. De groep is ervan overtuigd dat de veiligheidsmaatregel het omgekeerde effect zal hebben. Drummer Joe Seaward roept zijn fans zelfs op om het verbod te beschouwen als een uitdaging. En ook op Facebook vraagt de groep om zo veel mogelijk ananassen binnen te smokkelen.

"Iedereen die er tot nu niet aan had gedacht om een ananas mee te brengen naar onze show, zal het nu zeker proberen. Eigenlijk is het een fruitistische maatregel: want waarom mag een watermeloen wel nog binnen, en een ananas niet meer?", klinkt het. "En eigenlijk is het onverantwoord dat jonge mensen wordt afgeraden om op een festival de nodige vitamines binnen te krijgen."