Code oranje voorbij, "kans op fel onweer beduidend afgenomen"

Stevige onweders zijn in de loop van de dag van het westen naar het oosten van ons land getrokken. Vooral in West-Vlaanderen heeft het fel geregend. Het ergste is voorbij, maar er geldt nog wel een code geel. Het nieuwe noodnummer 1722 werd voor het eerst sinds de oprichting geactiveerd.

Gisteren konden we nog genieten van een mooie zomerdag en -avond met temperaturen tot boven de 25 graden, maar daar kwam vandaag abrupt een einde aan. Veel frisser werd het niet meteen, maar de zon maakte plaats voor stevig onweer.

Het KMI kondigde vanochtend code oranje af voor zowat het hele land. Dat betekent dat de onweersbuien gepaard kunnen gaan met intense regenval, hagelbuien, hevige rukwinden en vrij grote schade. 

Vooral de onweders in West-Vlaanderen waren hevig, met veel regenval. De onweerszone trok dan westwaarts, maar de intensiteit viel al bij al mee. Het KMI is van code oranje naar code geel gegaan. Dat betekent dat er plaatselijk in de loop van de avond nog wel een hevig onweer kan losbarsten, vooral in het zuidoosten van het land.

De onweerszone was uiteindelijk minder hevig dan verwacht, omdat de temperatuur gedaald was en het minder warm was dan verwacht. Dat leidt tot minder storingen en dus minder onweer.

1722

Door de afkondiging van code oranje besliste Binnenlandse Zaken om voor de eerste keer het nieuwe noodnummer 1722 te activeren. Dat nummer kunnen mensen gebruiken als ze de brandweer nodig hebben bij stormschade of wateroverlast. Het is de bedoeling om het nummer 112 zo te ontlasten en enkel te houden voor levensbedreigende situaties. 

En de rest van de week?

Na regen komt dan toch opnieuw zonneschijn, want morgen wordt het opnieuw beter weer. Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar dan af. In het tweede deel van de week komen we dan weer terecht in de herfst, zo vertelde Frank Deboosere gisterenavond in zijn weerbericht. Dan op het weermenu: frissere lucht, buienzones en stevige windstoten. Vooral op zaterdag staat er een felle, aanwakkerende westenwind. Vanaf zondag krijgen we opnieuw meer zon en aangename zomertemperaturen.

1722: nieuw nummer voor noodweer neemt rustige start