Eindpunt na 60 jaar oorlog in Colombia: rebellen leveren laatste wapens in

In het Zuid-Amerikaanse land Colombia hebben de linkse Farc-rebellen hun laatste wapens en springstof ingeleverd. Hiermee komt definitief een eind aan het langst durende conflict op het Amerikaanse continent, ruim acht maanden na de ondertekening van een vredesakkoord tussen de Farc en de Colombiaanse regering.

De wapens en de springstof zijn overhandigd aan een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, in het stadje Fonseca, in het oosten van het land. Ook de Colombiaanse president Juan Manuel Santos was aanwezig.

"Vandaag beginnen we een nieuw land op te bouwen", zei Santos. "We zijn nu echt op weg naar een nieuwe fase in Colombia", zei VN-gezant Jean Arnault.

De Verenigde Naties hebben de voorbije maanden in 26 zogenoemde ontwapeningszones wapens, granaten en munitie van zo'n 6.800 Farc-strijders ingezameld. Die waren daar begin dit jaar bijeengekomen om de overgang naar een normaal leven voor te bereiden.

Binnen enkele weken wil de Farc een politieke partij beginnen. Daarom is eind vorig jaar de beweging "Voces de Paz" (stemmen van de vrede, nvdr.) opgericht.

60 jaar oorlog

De burgeroorlog in Colombia heeft zo'n 60 jaar geduurd. De Farc werd in 1964 opgericht, toen het geweld al was losgebarsten. Het conflict vindt zijn oorsprong in de ongelijke verdeling van de rijkdom, waarbij landloze boeren tegenover steenrijke grootgrondbezitters kwamen te staan. In de loop der jaren kwamen verschillende rebellenbewegingen tegenover het leger en allerhande doodseskaders te staan.

Ook de drugshandel speelde een rol, want die vormde vaak een bron van inkomsten, zowel voor de guerrilla als voor de rechtse paramilitaire groepen. De strijd eiste naar schatting 220.000 mensenlevens. Zo'n 6 miljoen burgers moesten op de vlucht voor het geweld.

Het duurde tot 2012 tot beide partijen rond de gesprekstafel gingen zitten. Een eerste vredesakkoord werd door het Colombiaanse volk weggestemd, waarna de onderhandelende partijen een aangepaste versie overeenkwamen. President Santos kreeg hiervoor trouwens de Nobelprijs voor de Vrede.