Indonesië verijdelt plan voor chemische aanval op presidentieel paleis

In Indonesië zijn vijf terreurverdachten opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd dat ze een complot beraamden om het presidentiële paleis in de hoofdstad Jakarta aan te vallen met chemische wapens. Die chemische stoffen zouden in beslag zijn genomen tijdens een huiszoeking. Volgens de politie hebben de verdachten banden met de terreurgroep IS.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De vijf verdachten werden opgepakt tijdens huiszoekingen op drie plaatsen in Bandung, een stad op 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Jakarta. Het gaat om drie mannen en een koppel. In het huis van één van de verdachten zou een bom met een chemische lading zijn gevonden, maar om welk product het gaat, heeft de politie niet gezegd.

De vijf zouden behoren tot de groep Jamaah Ansharut Daulah (JAD), die trouw heeft gezworen aan de terreurgroep IS. Ze zouden van plan zijn geweest om aanslagen uit te voeren, onder meer tegen het presidentiële paleis in Jakarta. Die aanslagen zouden eind van deze maand hebben moeten plaatsvinden.

De groep waartoe de verdachten behoren, wordt ook in verband gebracht met Bahrun Naim, een Indonesische moslimextremist die in Syrië zou vechten aan de zijde van IS. Die man zou verantwoordelijk zijn voor de planning van een aantal aanslagen de voorbije jaren in Indonesië. Zo zijn in mei drie politieagenten gedood bij twee zelfmoordaanslagen tegen een busstation in Indonesië. 

IS wil schaduw werpen over grootste moslimland

Indonesië is met 260 miljoen inwoners één van de landen met de grootste bevolking. Bovendien is een erg groot deel daarvan moslim, al heeft de islam in Zuidoost-Azië overwegend een gematigd karakter en is er een grote tolerantie tegenover religieuze minderheden zoals hindoes, boeddhisten, christenen en anderen.

Toch is er historisch altijd een sterke onderstroom van moslimextremisme in bepaalde delen van Indonesië, onder meer in Aceh in het noorden van het eiland Sumatra, in het westen van Java en rond Solo in Oost-Java en in het zuiden van het eiland Sulawesi.

Daar proberen terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS voet aan de grond te krijgen. U herinnert zich wellicht de bloedige aanslag tegen een discotheek in Kuta op het eiland Bali in 2002. De voorbije jaren heeft de Indonesische politie evenwel veel van die terreurgroepen kunnen onderdrukken, al zijn kleinere aanslagen niet uit te sluiten.

Daarnaast proberen ook Arabische staten uit de Golf via ontwikkelingschulp en scholen hun extreme versie van de islam uit te dragen in Indonesië. Die kunnen erg actief zijn met betogingen of op het internet en er zouden een duizendtal Indonesiërs en Maleisiërs zich bij IS in Syrië en Irak gevoegd hebben. Ter vergelijking: vanuit Frankrijk alleen zouden er dat al 6.000 zijn, dus dat is relatief weinig.

Wel zouden jonge moslims in de ban kunnen raken van de strijd in Marawi, een stad op het zuidelijke eiland Mindanao in de Filipijnen. Daar voeren rebellengroepen die banden  hebben met IS al meer dan drie maanden strijd tegen het Filipijnse leger.