Iran waarschuwt Trump: "We kunnen kernprogramma snel opnieuw opstarten"

De Iraanse president Hassan Rouhani dreigt ermee om het Iraanse kernprogramma opnieuw op te starten als de Verenigde Staten blijven dreigen met nieuwe sancties. "Als ze willen teruggrijpen naar dergelijke methodes, zullen wij zeker terugkeren naar de situatie van voor het akkoord", aldus Rouhani.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
De Iraanse president Rouhani.

Volgens Rouhani heeft de Amerikaanse president Donald Trump aan de wereld getoond dat hij "geen goede partner is". "In de laatste maanden is de wereld er getuige van geweest dat de VS niet alleen de beloftes heeft verbroken rond het nucleaire akkoord, maar ook verschillende keren internationale akkoorden heeft genegeerd. Ze hebben zo aan hun bondgenoten getoond dat ze geen goede partner zijn", aldus de president.

Rouhani zegt dat het Iraanse kernprogramma "op zeer korte termijn" opnieuw opgestart kan worden en dat het snel het niveau kan overstijgen van 2015, voor het akkoord. Maar de president sprak ook gematigdere taal en benadrukte dat op dit moment Iran zijn verplichtingen naleeft.

In juli 2015 sloten de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China na jarenlange onderhandelingen een akkoord over het Iraanse kernprogramma. Volgens de deal moest Iran de omvang van zijn kernprogramma beperken en inspecties toelaten. Op die manier kon worden nagegaan of Teheran niet in het geheim aan de ontwikkeling van een atoomwapen werkte. In ruil werden de sancties tegen Iran opgeheven.

Sinds de verkiezing van Donald Trump staan de zenuwen opnieuw gespannen tussen Iran en de VS, na de toenadering onder Obama. Trump is een tegenstander van het nucleaire akkoord. De VS kondigden vorige maand nog nieuwe sancties aan tegen Teheran. Buitenlandse Zaken in Washington zei toen dat het beleid van Iran de stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio bedreigt. De sancties gaan volgens Iran in tegen het akkoord.

Niet enkel een zaak van de VS of Iran

Harde taal dus vanuit Teheran, maar er staat natuurlijk veel op het spel. Eerst en vooral is het nucleaire akkoord dat twee jaar geleden gesloten werd over het Iraanse kernprogramma niet enkel een zaak van de VS of Iran, maar werden daar ook de VN, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk,  Rusland en China bij betrokken. Ook die landen hebben de sancties tegen Iran afgebouwd en president Rouhani zal dat niet snel op de helling zetten. 

Anderzijds past de nieuwe heisa tussen Washington en Teheran ook in de groeiende spanningen in het Midden-Oosten. Het Amerika van president Trump steunt daar de soennitische Arabische landen met Saudi-Arabië voorop die in een machtsstrijd verwikkeld zitten met een sjiitische as die vanuit Iran richting Irak, het Syrië van Bashar al-Assad naar de Hezbollah in Libanon gaat en zuidwaarts doorbuigt naar de Houthi's in Jemen. Nu terreurgroep IS in zijn voegen kraakt, wordt dat opnieuw de belangrijkste breuklijn doorheen de regio.