Klacht tegen "First lady" van Zimbabwe in Zuid-Afrika

Grace Mugabe, de vrouw van de leider van Zimbabwe Robert Mugabe, moet zich in buurland Zuid-Afrika voor de rechter verantwoorden wegens slagen en verwondingen. Ze zou in Zuid-Afrika een andere vrouw hebben geslagen met een elektrische kabel. Grace was spoorloos en de Zuid-Afrikaanse politie was naar haar op zoek, nu is ze opnieuw opgedoken in Zimbabwe.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Grace Mugabe was in Zuid-Afrika voor een medische behandeling. Ze ging er ook twee zonen van Mugabe bezoeken. Toen ze daar binnenkwam en het 20-jarige model Gabriella Engels opmerkte, begon ze de jonge vrouw te slaan met een elektrische kabel. Engels kon ontkomen en diende daarop een klacht in.

De echtgenote van Mugabe moet zich nu verantwoorden voor de rechter in Zuid-Afrika. Eerder had een minister van dat land gezegd dat ze zichzelf had gemeld bij de politie, maar dat werd later ontkend. Ze was spoorloos en de Zuid-Afrikaanse politie was naar haar op zoek om haar voor de rechter te brengen. Omdat ze Zuid-Afrika bezocht als privépersoon, gold er voor haar geen diplomatieke onschendbaarheid.

Nu is ze dus opnieuw opgedoken in haar thuisland Zimbabwe. "Ja, ze is terug in het land", zo zei een medewerker van de regering die anoniem wilde blijven. "We weten niet waar die zaak van beschuldigingen van geweldpleging vandaan komt."

Overigens zouden de twee zonen van Mugabe na een ander incident uit hun hotel gezet zijn. Veel meer dan dat willen de overheid of het hotel in kwestie daar niet over kwijt.

Het is niet de eerste keer dat Grace Mugabe in het buitenland in dat soort problemen terecht komt. In 2009 kloeg een fotograaf in Hongkong dat hij door de lijfwachten van mevrouw Mugabe geslagen was. Die zaak werd toen zonder gevolg afgehandeld.

Opvolgster van Mugabe in Zimbabwe?

De 52-jarige Grace Mugabe wordt genoemd als een mogelijke opvolger van haar 93-jarige echtgenoot Robert Mugabe. Die is al president van Zimbabwe sinds het einde van het blanke apartheidsbewind in 1980 en leidt het land met harde hand.

De regeringspartij ZANU-PF is echter zwaar verdeeld over zijn opvolger. Mugabe duldde binnen zijn partij en in Zimbabwe geen andere belangrijke leider naast zich en de opvolging is wel een heikel thema geworden.