KMI kondigt onweerscode oranje af: wat betekent die kleurencode?

Morgen trekt de storm Ciara over ons land, met rukwinden tot lokaal 130 km/u. Het KMI waarschuwt met code oranje. Maar wat betekent dat?

Het KMI werkt voor de verklaring van verschillende weersfenomenen met de kleurenschaal groen-geel-oranje-rood. Zowel voor wind, regen, sneeuw, mist, storm als onweer worden gelijkaardige waarschuwingen gebruikt. Kort samengevat: bij code groen of geel is grote bezorgdheid niet nodig, voor gelijk welk weertype.

"Die codes zeggen niet meer of minder dan dat er onweer op komst is", legt weervrouw Sabine Hagedoren uit. "Die kleurcode is louter voorspellend en zegt niets over de intensiteit van wind, neerslag of bliksem. Het betekent enkel dat de voorspelde buien gepaard kunnen gaan met onweer. Vanaf code oranje is het een ander verhaal: dan kunnen de gevolgen van die onweersbuien lokaal ernstig zijn."

Specifiek voor onweer hebben de kleurencodes deze betekenis:

Code groen betekent dat er geen significante problemen verwacht worden ten gevolge van onweer.

Code geel betekent dat er plaatselijk kans is op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal overlast of schade kunnen veroorzaken.

Code oranje betekent dat er die dag verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op verscheidene plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en wateroverlast veroorzaken. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer.

Code rood betekent dat er grote kans is op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Blijf in de mate van het mogelijke binnen.

Meest gelezen