Meer 60-plussers aan het werk in de kmo's

In een jaar tijd is het aantal 60-plussers dat aan de slag is in de kleine en middelgrote ondernemingen in ons land met bijna 6 procent gestegen. Dat heeft het HR-dienstverleningsbedrijf SD-Worx berekend.

De economische groei maakt dat deze oudere werknemers opnieuw gegeerd zijn bij de werkgevers en de 60-plussers grijpen de kans om langer te werken met beide handen aan, zegt Johan Van Duyse van SD-Worx aan VRT Nieuws.

Belgische kmo's doen het heel goed op vlak van tewerkstelling

Sinds januari 2006 volgt SD Worx de tewerkstelling van de kmo's in ons land op. En sindsdien zijn er al 15,2 procent werknemers bijgekomen in de kleine en middelgrote ondernemingen. Het voorbije jaar deden vooral de Limburgse kmo's het uitstekend. Zij tekenden de grootste stijging op met een groei van 2,5 procent werknemers.

"Limburg is het kanariepietje van de economie", vertelt Johan Van Duyse van SD-Worx, " Er zijn veel kmo's in Limburg en als de economie aantrekt dan zien we dat daar de tewerkstelling sneller stijgt dan elders. Maar ook omgekeerd, als het dreigt slecht te gaan, tekent Limburg sneller een daling van de tewerkstelling op dan in de andere provincies."

Meer oudere werknemers aan de slag bij de kmo's

En het aantrekken van de economie blijkt ook een kans te zijn voor veel oudere werknemers die aan de slag zijn in de kmo's. Het aantal 60-plussers is er op een jaar tijd met bijna 6 procent gestegen. Bij de medewerkers tussen de 55 en de 59 jaar bedraagt de stijging 5,6 procent. Het langer werken geraakt ook bij de kmo's langzaam maar zeker ingeburgerd, zegt Johan Van Duyse. En hij ziet daar verschillende redenen voor.

Zo zijn er de pensioenmaatregelen van de regering met strengere regels voor het voor het brugpensioen en een verhoging van de pensioenleeftijd. "Daardoor is het duidelijk dat iedereen langer zal moeten werken", zegt Van Duyse. "Maar ook het opleven van de economie maakt dat er veel handen nodig zijn en nieuwe medewerkers vinden is niet altijd makkelijk. Daarom houden de werkgevers hun loyale, oudere werknemers langer in dienst. En de zestigplussers zelf nemen die kans met beide handen aan", concludeert Van Duyse uit de cijfers.