Nederlander trouwt met prinses van Maleisisch sultanaat Johor

In Maleisië is de Nederlander Dennis Verbaas in het huwelijk getreden met Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim, de enige dochter van de heerser van Johor, een sultanaat in Maleisië in Zuidoost-Azië. Verbaas had zich eerder wel tot de islam bekeerd. Johor is de grootste en meest invloedrijke deelstaat van Maleisië.

Het huwelijk vond plaats in de grote hal van het paleis van Sultan Ibrahim Sultan Iskandar in de hoofdstad Johor Bahru. Behalve zowat de hele koninklijke familie was ook de Maleisische premier Najib Razak en Hasannal Bolkiah, de heerser van het rijke oliesultanaat Brunei, op de noordkust van het eiland Borneo aanwezig.

De bruidegom, Dennis Verbaas, is 28 en was eerder model en voetballer. Hij werkt nu als marketing manager voor een voetbalploeg in buurland Singapore, vlakbij Maleisië. In 2015 heeft hij zich bekeerd tot de islam en sindsdien noemt hij zich Dennis Muhammed Abdullah. Eind vorig jaar had hij de prinses ten huwelijk gevraagd en de zegen gekregen van haar familie.

Dat is opvallend, maar het is niet uitzonderlijk. In de jaren dertig van de vorige eeuw is een vorige sultan van Johor al getrouwd met een Britse. De Maleisische sultanaten stonden toen onder Britse bescherming. (Lees verder onder de foto).

Maleisië, een federatie van rijkjes en republieken

Sinds 1957 is Maleisië onafhankelijk. Het is een federatie van 13 deelstaten met een verregaande autonomie. De meesten daarvan zijn vorstendommen of sultanaten en worden geregeerd door islamitische heersers. Enkel Penang en Malakka en Sarawak en Sabah op Borneo zijn republieken.

Johor ligt in het zuiden en ligt vlakbij Singapore. Het is het belangrijkste sultanaat van Maleisië en het enige met een eigen leger. De bevoegdheden van die sultans zijn de voorbije decennia wel ingeknot en de echte macht ligt nu bij een verkozen premier, regering en parlement.

Maleisië heeft ook een opvallende staatsvorm. Officieel is het een monarchie, maar de "koning" wordt om de vijf jaar gekozen uit de negen vorsten en heeft vooral een ceremoniële functie. De bevolking bestaat voor de helft uit islamitische Maleiers, verwant aan Indonesiërs. De overige minderheden zijn Chinezen en Indiërs die indertijd door de Britten werden aangetrokken.

AFP or licensors

Meest gelezen