Nog 21 pluimveebedrijven geblokkeerd na fipronilcrisis

Na de fipronilcrisis die de pluimveesector begin deze maand heeft geteisterd blijven nog 21 pluimveebedrijven geblokkeerd, waarvan 15 leghenbedrijven. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Het voedselagentschap bevestigt ook dat het in enkele winkels besmette eieren heeft aangetroffen die eigenlijk al teruggeroepen moesten zijn.

In totaal zijn 86 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd. "Bij een aantal verdachte bedrijven zijn inderdaad lage fipronilconcentraties in de eieren vastgesteld", zegt Katrien Beullens van het FAVV; "Dat waren concentraties die ver onder de Europese referentiewaarde zaten."

"In maar één eicode hebben wij een concentratie boven die waarde vastgesteld. Die eicode roepen wij sinds dinsdag 8 augustus terug van bij de consument", zegt Beullens nog.

Er zijn op dit moment nog 21 bedrijven geblokkeerd. "Die bedrijven worden vrijgegeven als zij kunnen aantonen dat de eieren vrij van fipronil zijn. Dan zullen wij als voedselagentschap een officiële monsterneming bij die bedrijven doen en in een analyse bevestigen dat die eieren vrij van fipronil zijn, vooraleer die bedrijven worden vrijgegeven."

Het FAVV heeft in enkele winkels ook nog eieren met fipronil aangetroffen die eigenlijk al waren teruggeroepen. Het ging wel steeds om zeer lage concentraties fipronil die volgens Katrien Beullens "ver onder de Europese referentiewaarde" zaten.