Nog twee CEO's verlaten adviesraad Trump na kritiek op Charlottesville

Nadat CEO Kenneth Frazier gisteren al uit de adviesraad van president Trump stapte, omdat die het geweld in Charlottesville niet scherp genoeg heeft veroordeeld, volgen twee collega's nu zijn voorbeeld. Zowel Brian Krzanich (CEO van Intel) als Kevin Plank (CEO van Under Armour) willen niet langer deel uitmaken van Trumps economische adviesraad.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Brian Krzanich (links) en president Trump destijds in zijn kantoor

Intel is een van de grote spelers op de markt van de computerchips. CEO Brian Krzanich heeft gisteravond Amerikaanse tijd laten verstaan dat hij niet langer deel wenst uit te maken van de economische adviesraad van Trump. Als reden daarvoor geeft Krzanich het politieke klimaat. "Die grote verdeeldheid vormt een gevaar voor onderwerpen en zaken die er écht toe doen."

Als het dan gaat over de optocht van neonazi's en verheerlijkers van het blanke ras in Charlottesvolle, dan vindt Krzanichs dat het geweld van die groepen onvoldoende wordt veroordeeld door Trump. "Washington veroordeelt dit niet, want ze lijken meer energie te investeren in het aanvallen van mensen die het oneens zijn met hen." 

"Eenheid en diversiteit uitdragen"

Krzanich is niet de enige die het voorbeeld van farmabaas Kenneth Frazier, die gisteren al opstapte, volgt. Ook Kevin Plank (zie foto), baas van sportketen Under Armour, trekt zich uit het economische panel terug. Naar eigen zeggen wil hij zich louter toeleggen "op innovatie en sport, en niet op politiek". In zijn korte mededeling over zijn vertrek uit de adviesraad verwijst Plank nergens rechtstreeks naar Trump of de rellen in Charlottesville. Maar met de boodschap dat hij "eenheid, diversiteit en inclusie" wil promoten via de sport, laat hij de ware toedracht voor zijn vertrek duidelijk doorschemeren.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump bekritiseert media

President Trump heeft voorlopig nog niet gereageerd op het vertrek van Krzanich en Plank. Via Twitter bekritiseerde hij het vertrek van Frasier een dag eerder wel fel. Daarna stelde hij zijn communicatie over Charlottesville bij, door het geweld "dat uit verschillende hoeken kwam" wel openlijk toe te schrijven aan de KKK en neonazi's.

Nu haalt de president op Twitter opnieuw uit naar de media. Meer bepaald de verslaggeving over het racistische geweld in Charlottesville kan op weinig bijval rekenen. "De media die fake news verspreiden zullen nooit tevreden zijn. Het zijn echt slechte mensen", aldus Trump.