Noord-Koreaanse leger legt aanvalsplan Guam voor aan Kim Jong-un: "Afwachten wat VS doen."

Het Noord-Koreaanse leger heeft zijn aanvalsplan voor het Amerikaanse eiland Guam voorgelegd aan leider Kim Jong-un. Die laatste zou het plan "lang bestudeerd hebben" en aan zijn troepen gevraagd hebben om klaar te zijn voor een aanval. Al zal hij eerst afwachten wat de VS doet, zo zegt hij.

Kim Jong-un zou volgens het Noord-Koreaanse persagentschap het plan voor een raketaanval "lang bestudeerd en bediscussieerd hebben" met enkele hooggeplaatste militairen. Hij zou aan zijn troepen ook hebben gevraagd om klaar te zijn voor een aanval. Maar voor hij een beslissing neemt, wil Kim eerst het gedrag van de VS verder afwachten.

De Noord-Koreaanse leider maande de Verenigde Staten aan om terughoudend te zijn. "Ze spannen het touw om hun nek verder aan door hun roekeloos militair kabaal. Ze moeten goed beseffen wat ze te winnen en te verliezen hebben", zei hij. 

Daarmee lijkt Noord-Korea voor even op de pauzeknop te duwen na dagen van oplopende spanningen. Een boodschap die goed wordt onthaald op het eiland Guam zelf. De onmiddellijke dreiging lijkt geweken, zei de vicegouverneur. "De toeristen zijn weer welkom in het paradijselijke Guam."

"Game on"

Maar ook de Verenigde Staten lieten weer van zich horen. In een opiniestuk in de Wall Street Journal benadrukt de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis dat het absoluut niet de bedoeling is om een machtswissel in Pyongyang te bekomen. Bovendien is de VS bereid te onderhandelen met Noord-Korea als de dreigementen stoppen, zo klinkt het.

In een reactie bij nieuwszender CBS klonk het plots een pak feller. "Als Noord-Korea stappen zet, dan is het "game on"", zei de defensieminister. De VS zullen de raket "uitschakelen", waarmee hij bedoelt dat het Amerikaanse leger raketten gericht op Amerikaanse doelwitten zal neerhalen.

Hij voegde er wel aan toe dat het allerminst een oorlogsverklaring is. "De boodschap is dat we het land zullen verdedigen en voor ons (het leger, nvdr.) betekent dat oorlog."

"Vredevol oplossen"

Net vandaag is het nationale feestdag in zowel Noord- als Zuid-Korea. Naar aanleiding van die feestdag gaf ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een toespraak. "De crisis moet vredevol worden opgelost", zei hij. "De Verenigde Staten mogen bovendien niets ondernemen zonder Zuid-Korea te consulteren."