Nu al 85 kinderen omgekomen in Indiaas ziekenhuis

Afgelopen weekend zijn nog eens 25 kinderen om het leven gekomen in een ziekenhuis in India door een tekort aan zuurstoftoevoer. In totaal kwamen in een week tijd zo al 85 kinderen om, zo blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de Indiase media kwamen de kinderen om door een gebrek aan zuurstof bij de pediatrische diensten van het ziekenhuis van Gorakhpur. Het bedrijf dat de zuurstofflessen levert aan het ziekenhuis zou daarmee gestopt zijn omdat het ziekenhuis nog voor miljoenen roepies aan openstaande facturen zou hebben, waarvan er sommige dateren uit november. Maar de politie verklaarde afgelopen weekend dat de kinderen niet zouden zijn gestorven door een zuurstofgebrek. 

"Ik kan twaalf overlijdens bij kinderen bevestigen op zaterdag en dertien op zondag", aldus de nieuwe directeur van het ziekenhuis P.K Singh. De autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de overlijdens en de onderbreking van de zuurstoftoevoer in het ziekenhuis.

De openbare ziekenhuizen in India zitten overvol. Patiënten moeten zelfs voor kleine ingrepen rekening houden met enorme wachtlijsten en ze moeten vaak een bed delen met een andere patiënt. Wie het kan, vermijdt openbare ziekenhuizen en trekt naar een privékliniek, al kost een raadpleging er gemiddeld 1.000 roepie (meer dan 13 euro), een enorm bedrag voor miljoenen Indiërs, die moeten rondkomen met minder dan twee euro per dag.