Sierra Leone: president Koroma vraagt om hulp

Sierra Leone heeft dringend hulp nodig na de overstromingen en modderstromen van de voorbije dagen. Dat heeft president Ernest Bai Koroma vandaag gezegd. Gevreesd wordt dat er 600 doden zijn en zeker 3.000 daklozen. Al zeker 300 lichamen zijn geborgen.

President Koroma heeft vandaag een bezoek gebracht aan Regent, de buitenwijk van de hoofdstad Freetown, die zwaar getroffen is door de catastrofe. "We worden overweldigd", zei Koroma emotioneel. Hij sprak van een "nationale tragedie" en de ergste natuurramp die het West-Afrikaanse ooit heeft meegemaakt. In Sierra Leone wonen 7,4 miljoen mensen.

Cijfers stijgen

De modderstroom overspoelde gisteren een dichtbevolkte wijk in het westen van de hoofdstad Freetown. De modderstroom was een gevolg van de zware regens. Een hele bergwand schoof naar beneden en verraste vele mensen in hun huis.

Veel slachtoffers lagen nog te slapen, ze waren reddeloos verloren, zegt een medewerker van het Rode Kruis ter plaatse.

Overlevenden en vrijwilligers graven met man en macht door het puin van de modderstroom in de hoop nog overlevenden te vinden. Ook militairen worden ingezet bij de reddingsoperatie.

Het Connaught Hospital in de hoofdstad Freetown kreeg volgens medewerkers zoveel doden binnen dat de lichamen op de vloer verspreid werden.

"Huizen zijn bedolven en hele families zijn vermist", zegt een medewerker van de liefdadigheidsorganisatie Save The Children. Op andere plaatsen zijn huizen overstroomd of weggespoeld. Wat achterblijft, is een dikke modderlaag.

Het Rode Kruis schat dat er nog zo'n 600 mensen vermist zijn en dat er meer dan 3.000 dakloos geworden zijn. Verwacht wordt dat de cijfers nog zullen stijgen omdat het nog niet duidelijk is hoeveel mensen er in hun huizen verrast werden door de modderstroom. Ook het communicatie- en het elektriciteitsnet zijn beschadigd.

Overstromingsvriendelijk

Water loopt naar zee. Grote buitenwijken van Freetown liggen niet veel boven het zeeniveau. Langs deze wijken stroomt het water van de hoger gelegen delen naar de zee. In die arme wijken is er amper een waterafvoersysteem. En als er al afvoerkanalen zijn, zijn die vaak verstopt door afval.

De bergflanken rond de hoofdstad worden ontbost om er illegaal grote villa's op te bouwen. Dat vergroot de kans op modderstromen en afschuivende bergflanken. Bovendien worden op grote schaal bossen gekapt om er houtskool van te maken.