Syrische MiG-21 is neergeschoten/neergestort

De luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad is een gevechtsvliegtuig verloren tijdens een missie in het zuiden van het land. Volgens de rebellen is het vliegtuig neergeschoten en zou de piloot levend gevangen genomen zijn.

Volgens de rebellengroep Brigade van Ahmad al-Abdu werd de MiG-21 neergeschoten in het zuiden van Syrië. Daar zou normaal een bestand moeten zijn tussen het Syrische regime en de rebellen. De Brigade van Ahmad al-Abdu is een bondgenoot van het seculiere Vrije Syrische Leger, dat normaal eerder in het noorden actief is.

De rebellen zeggen dat ze het toestel hebben neergeschoten en dat de piloot gewond is gevangen genomen. Hij zou nu door hen verzorgd worden. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt het bericht.

Het Syrische regime bevestigt dat er een MiG-21 verloren gegaan is in het zuiden, maar wil nog niet toegeven dat die neergeschoten is. De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht, luidt het in Damascus.

Al meer dan een maand is er een bestand in het zuiden van Syrië. Kort na het ingaan van het bestand hadden de rebellen al eens een Syrisch gevechtsvliegtuig beschadigd, maar dat is toen veilig kunnen landen in gebied dat door het regeringsleger gecontroleerd wordt.