Bedrijfsleiders stappen uit adviesraden, Trump doekt die dan maar op

De Amerikaanse president Donald Trump heft twee van zijn adviesraden op nadat ettelijke bedrijfsleiders eruit waren opgestapt uit onvrede met zijn reactie op het racistisch geweld van afgelopen weekend in Charlottesville. Dat heeft hij aangekondigd met een tweet.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Liever dan zakenmensen onder druk te zetten doek ik beide adviesraden op. Dank u allemaal", kondigt Trump aan via zijn geliefde medium. Het gaat om de Manufacturing Council en de Strategy & Policy Council, die CEO's van grote Amerikaanse ondernemingen samenbracht met de president en de administratie.

De voorbije dagen zijn verschillende belangrijke bedrijfsleiders opgestapt omdat Trump het racistisch geweld in Charlottesville niet scherp genoeg heeft veroordeeld. Daarop had de president hen in een tweet "echt slechte mensen" genoemd. In plaats van een verdere leegloop van zijn adviesraden te moeten aanschouwen, kiest de president voor de vlucht een ontbindt hij zelf de adviesraden.

Trump heeft de Manufacturing Council ontbonden; de leden van de Strategic & Policy Council hebben dat zelf gedaan. Op die manier lijkt er een breuk te komen tussen de "business minded" president Trump en de toplui van de Amerikaanse zakenwereld. De voorbije maanden waren er overigens toch al niet zo heel veel vergaderingen van die raden meer.

Adviesraden moeten president expertise aanreiken

De Manufacturing Council en de Strategy & Policy Council werden door president Donald Trump opgericht kort na zijn ambtsaanvaarding. De gewezen zakenmagnaat wou zou de expertise van CEO's van grote bedrijven maar ook van de grote vakbondsfederaties consulteren voor grote beslissingen. Die traden graag toe tot die raden omdat ze zo direct toegang kregen tot de president.

Dergelijke adviesraden zijn niet nieuw: ook president Barack Obama had een dergelijke economische adviesraad met "captains of industry". Die werd gewoon vervangen door de raden van Trump.

Die raden zijn opgezet naar het model van de Foreign Intelligence Advisory Board die in 1956 was opgericht door president Dwight Eisenhower. Daarin zitten ook allerlei experten zoals politici, mensen van de veiligheidsdiensten, maar ook zakenlui, advocaten en professoren.