Britten willen ook na de Brexit zonder controle de grens over naar Ierland

De Britse premier Theresa May wil geen grenscontroles na de brexit, de Britse uitstap uit de Europese Unie. Dat zou totaal onaanvaardbaar zijn voor de Britse regering, zegt ze. De regering in Londen heeft een eerste document vrijgegeven met haar brexit-plannen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney verwelkomt het Britse voorstel, maar wacht op meer details.

Elke dag steken zo’n 30.000 mensen de 500 kilometer lange grens over tussen Ierland en Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort. Nu gebeurt dat zonder controles door douane- of immigratiediensten. En als het aan de Britse regering ligt, komen er ook na de brexit geen fysieke barrières of grensposten. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, wil de Britse regering dat het vrij verkeer van mensen en goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland gewoon blijft bestaan.

Nog veel onduidelijk

Het is niet duidelijk hoe de Britten denken over mensen uit derde landen die via Ierland het Verenigd Koninkrijk willen binnenkomen. Zullen zij onderworpen worden aan strengere regels? Dat blijft voorlopig vaag.

De grenskwestie ligt erg gevoelig door decennialang geweld in de regio. De Ierse regering is erg ongerust over de gevolgen van een brexit voor het vredesproces met Noord-Ierland én voor mogelijke economische verliezen.

Een tijdelijke douane-unie om rust te brengen

Gisteren stelde de regering van Theresa May al voor om vanaf maart 2019 een tijdelijke douane-unie op te richten gedurende maximaal twee jaar. Dat zou voor rust moeten zorgen bij bedrijven. Die zijn nu bang dat de handel met de Europese Unie zal stilvallen na de brexit.

Theresa May heeft ook laten weten dat Groot-Britannië het vredesproces in Noord-Ierland –althans gedeeltelijk- zal blijven ondersteunen. Sinds het vredesakkoord tussen katholieken en protestanten in 1998 heeft de Europese Unie al miljarden euro's betaald aan Noord-Ierland. Bij een brexit dreigen die fondsen weg te vallen, maar May zegt nu dat ze een deel van het vredesprogramma wil verderzetten, met Brits geld.

Het grensvraagstuk tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lid Ierland is een belangrijk punt bij de brexit-onderhandelingen. De volgende onderhandelingsronde over de brexit start op 28 augustus, dan komen de Europese onderhandelaars samen in Brussel.