DEME mag kabel trekken van vasteland naar "stopcontact Noordzee"

Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME) mag de onderzeese kabel trekken van het vasteland naar het zogenaamde stopcontact op de Noordzee. Dat energieplatform bundelt de kabels van windparken op zee en brengt ze in één keer aan land. Daardoor is er minder kabel nodig.

Netbeheerder Elia heeft het contract voor de levering, de installatie en het onderhoud van de kabel toegewezen aan het Belgische baggerbedrijf DEME, dat in de hele wereld actief is bij bagger- en landwinningsprojecten en allerlei offshorediensten.

"Het is een belangrijk contract van ongeveer 130 miljoen euro", legt Marleen Van Hecke van Elia uit. "Wij moesten dat contract toewijzen volgens een Europese aanbestedingsprocedure en DEME-groep is als beste uit die procedure gekomen."

"Toch wel belangrijk ook voor onze economie", aldus nog Van Hecke. "Je ontwikkelt nieuwe technologieën en je creëert ook kwalitatief hoogstaande jobs."