Deze Belgen mag u niet missen op Pukkelpop

Ook dit jaar staan er op de affiche van Pukkelpop tussen de internationale namen weer heel wat Belgische artiesten die u best aanvinkt in uw persoonlijke parcours. Een overzicht.

1. Faces on TV

All rights: www.joostvh.be

Hoewel het festival vanavond al start met een pre-avond in de Dance Hall, Boiler Room en Booth (waar ook al heel wat Belgen het beste van zichzelf geven), gaat het festival morgen pas helemaal voluit. Jasper Maekelberg krijgt de eer om met zijn band Faces on TV het hoofdpodium te openen. 

Maekelberg maakt al een tijd furore als producer voor verschillende Belgische bands, maar besliste vorig jaar om zich helemaal toe te leggen op zijn eigen band Faces on TV, waar u ongetwijfeld al de radiohits "Love/dead" en "Travelling blind" van kent. Ook vorige zomer stond hij al op de affiche van Pukkelpop. Dit jaar is hij gepromoveerd naar de Main Stage. Het optreden op Pukkelpop is zijn enige Belgische show deze zomer en de verwachtingen zijn hoog gespannen.

(Donderdag - Main Stage - 13.00-13.45 uur)

2. Tamino

©Ymke Dirikx

Tamino is in een recordtempo een begrip geworden in de Belgische muzieksector. Nog maar dit voorjaar werd hij een van de laureaten van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en sindsdien gaat het pijlsnel voor de Antwerpenaar met Egyptische roots.

Hij stond twee keer in een uitverkochte AB Club en ging op tournee door Nederland en ons land. Begin deze zomer stond hij al meteen een eerste keer op Rock Werchter, in The Barn. Het werd een van de meest geloofde optredens van deze editie. Voor Tamino zelf was het "nog beter dan hij had durven hopen, hoewel hij nog nooit zo zenuwachtig was geweest voor een optreden", vertelde hij na afloop aan deredactie.be.  

Op Pukkelpop mag Tamino nu zelfs twee dagen na elkaar optreden. Traditiegetrouw treden de laureaten van De Nieuwe Lichting er allemaal samen op met elk een gebalde set van enkele nummers (dat is op vrijdag), maar Tamino heeft op donderdag in extremis ook -geheel terecht- zijn eigen stek gekregen in de Club. Bereid u dus voor op twee dagen na elkaar kippenvel bij "Habibi". 

(Donderdag - Club - 16.30-17.20 uur)
(Vrijdag - Marquee - 12.35-13.20 uur - met Kai Wen en The Lighthouse)

3. Intergalactic Lovers

Nog op donderdag is er in de Marquee de langverwachte terugkeer van Intergalactic Lovers, de band met de charismatische frontvrouw Lara Chedraoui. Het is een hele tijd stil geweest rond hen, maar nu is er met "Between the lines" een frisse nieuwe single met een videoclip die geïnspireerd is door het werk van de Belgische schilder Magritte. 

Op 15 september komt hun derde album "Exhale" uit. Dat wordt omschreven als elektro-rock in de stijl van Interpol, The Cure en The Yeah Yeah Yeahs en werd met producer Gil Norton opgenomen in twee studio's in Engeland: The Chairworks in Leeds en de Vale Studios in Worcestershire. 

Over de nieuwe songs zegt Chedraoui: "Wat in mijn hoofd omgaat, moet eruit komen. Het is dat, of mensen slaan. Dus ik heb toch maar beslist om nummers te schrijven, het helpt me om van mijn angsten en zorgen af te geraken". 

Verwacht u dus aan nieuw werk van Intergalactic Lovers, maar ook klassiekers als "Delay", "Shewolf" en "Islands" staan ongetwijfeld op de setlist. 

(Donderdag - Marquee - 17.30-18.20 uur)

4. Felix Pallas

Dat de leden van Bazart hun energie niet beperken tot die ene groep, die vorig weekend nog bekroond werd als beste groep tijdens de Radio 2 Zomerhit, wist u al. Toetsenist Oliver Symons houdt er het nevenproject Warhola op na en ook zanger-gitarist Simon Nuytten heeft een eigen band. Samen met zijn broer Pieter-Jan vormt hij de ruggengraat van Felix Pallas. 

Hun huidige single "Similarities" moet u ongetwijfeld al opgevallen zijn als u een trouwe Studio Brussel-luisteraar bent. Dit najaar verschijnt hun debuut-ep, dan volgt er ook een clubtournee, maar de Pukkelpoppers krijgen vrijdag de "alien synth pop", zoals de band het zelf noemt, al in avant-première te horen. Zeker te checken als u weet dat singles "Curse" en "RAKATA" al enthousiast onthaald werden bij Apple Music en BBC Radio 1. 

(Vrijdag - Club - 15-15.50 uur)

5. 2manydjslive

Opnieuw van de partij dit jaar, de broers Stephen en David Dewaele. In tegenstelling tot vorig jaar niet in de gedaante van het met succes vervelde Soulwax, maar wel voor de zesde keer als 2 manydjs. 

Feest gegarandeerd dus op vrijdagavond, want terwijl op het hoofdpodium Bastille de headliner is, zullen in de Boiler Room de gekste mash-ups u rond de oren vliegen. Het visuele spektakel krijgt u er gratis bij. Zorg dat u klaar bent om de benen van uw lijf te dansen. 

(Vrijdag - Boiler Room - 22.45 uur - 00.00 uur)

En mocht u nog tijd over hebben, vergeet dan ook zeker deze Belgen niet te checken (en dan hebben we nog niet alle Belgische namen op de affiche gehad): Delv!s (vandaag - Dance Hall - 22.50-23.40 uur), The Van Jets (zaterdag - Main Stage - 12.35 -13.20 uur) en Stuff (vrijdag - Club - 01.05-2 uur). En wie zaterdagnacht wil blijven feesten tot Pukkelpop 2017 er definitief opzit, kan in de Booth terecht bij Faisal (2-4 uur).