Deze kleppers staan op het hoofdpodium van Pukkelpop

Pukkelpop staat garant voor een resem muzikale ontdekkingen voor wie het dieper in de tenten gaat zoeken, maar ook wie drie dagen voor het hoofdpodium kampeert, wordt op zijn wenken bediend.

1. Solange

Solange Knowles heeft, net als haar wereldberoemde zus Beyoncé, haar achternaam niet langer meer nodig. Want in de schaduw van haar zus, heeft ze, traag maar gestaag, een fijne eigen carrière uitgebouwd. Al raakte ze bij het grote publiek misschien toch vooral bekend door het incident in een lift van een hotel in New York enkele jaren geleden waarbij ze schoonbroer Jay-Z enkele rake klappen verkocht. 

Maar het is vooral toch op het podium dat ze haar mannetje staat, met een uitgekiende show en goed in het oor liggende soul/r&b-songs. Vorig jaar bracht ze het gelauwerde album "A seat at the table" uit, dat in menig eindejaarslijstje opdook. 

Eerder deze zomer moest ze nog last minute afzeggen voor Dour, maar op Pukkelpop kan ze dat nu helemaal goedmaken bij haar fans. 

(Donderdag - Main Stage - 20.50 - 21.50 uur)

The xx

©Ymke Dirikx

Het muzikale hoogtepunt van Pukkelpop zal zich voor velen al donderdagnacht afspelen op de wei van Kiewit. Dan staat de Britse band The xx er als headliner op het hoofdpodium. Wat in 2013 nog een grote gok was van de programmatoren (The xx laten afsluiten op het hoofdpodium), is intussen een evidentie geworden. 

Want hoewel Romy Madley Croft, Oliver Sim en Jamie xx van minimalistische, intimistische ballads hun handelsmerk gemaakt hebben, weten ze daarmee intussen ook een groot publiek te bespelen en te raken. Al kiezen ze op hun derde plaat "I see you" wel voor meer uptempo nummers. 

Dit voorjaar waren hun twee concerten in Vorst Nationaal in een mum van tijd uitverkocht. Wie hen daar gemist heeft, rept zich donderdagnacht maar beter naar het hoofdpodium in Kiewit voor een niet te missen concert. Romy Madley Croft is trouwens jarig op 18 augustus en kan haar verjaardag dus, net als in 2013, op het podium van Pukkelpop vieren. 

(Donderdag - Main Stage - 00.30-02.00 uur)

3. London Grammar

Het Britse trio London Grammar is terug van weg geweest. Na de lange pauze die volgde op de tournee rond debuut "If you wait", is nu hun tweede album "Truth is a beautiful thing" uit. 

London Grammar brak in 2013 door met "Strong". De ingetogen frontvrouw Hannah Reid sprong er toen meteen uit met haar warme, fluwelen stem waarmee ze zowel in de diepte als in de hoogte ver kan reiken. 

De band gedijt op festivals erg goed in tenten, benieuwd of ze er vrijdag bij valavond ook in slagen om het publiek voor het hoofdpodium in te pakken. 

(Vrijdag - Main Stage - 20.45 - 21.45 uur)

4. Bastille

Na London Grammar maken nog andere Britten het mooie weer op het hoofdpodium. Dan is het de beurt aan Bastille, ook een band die in enkele jaren tijd is doorgegroeid naar de hoogste posities op festivalaffiches. Singer-songwriter Dan Smith richtte Bastille eerst op als soloproject, maar nodigde daarna enkele vrienden uit om een groep te vormen. 

"Pompeii", met de niet uit het hoofd te krijgen, "eee-ee-oh-ee-oh's", was hun doorbraakhit, maar intussen krijgen ze hun setlist al gevuld met een resem hits zoals "Bad blood", "Good grief" en "Laura Palmer". Een complexloos, ritmisch, poppy meezingfeestje is gegarandeerd op vrijdagavond. 

(Vrijdag - Main Stage - 22.45-00.00 uur)

5. Mumford and Sons

YMDI

Mumford & Sons stond in ons land al vrij vroeg in zijn carrière op de grote podia. De tijd dat de band vooral geassocieerd werd met de herintrede van de banjo in de popmuziek ligt intussen ook al even achter hen, want op hun derde album "Wilder mind" ruilden ze de banjo opnieuw in voor de elektrische gitaren. 

Maar met of zonder banjo, het publiek van Pukkelpop inpakken zullen ze met meezinghits als "Little lion man" en "I will wait" op de setlist en de immer sympathieke en enthousiaste Marcus Mumford vol overgave vooraan op het podium. 

(Zaterdag - Main Stage - 21.45-23 uur)