Eric Goens volgt rouwende Pieter Aspe in nieuw programma "Bargoens"

Schrijver Pieter Aspe is een van de centrale gasten in het nieuwe programma van Eric Goens. In "Bargoens" vertelt de schrijver hoe moeilijk het was om de draad van zijn professioneel en persoonlijk leven weer op te pikken na de dood van zijn vrouw. Goens portretteert in zijn nieuwe reeks twee bekende en zes onbekende gezichten in hun persoonlijke strijd.
© VRT 2017
Een beeld van Pieter Aspe uit "Bargoens"

Wat is "Bargoens"?

Naast "Die huis", een nieuw seizoen van "Het huis" in Zuid-Afrika, heeft Eric Goens ook een nieuw programma klaar voor Eén. "Bargoens", niet enkel een verwijzing naar de man achter het programma, maar ook naar de strijd die de acht centrale figuren in het programma verbindt. Vechten voor hun leven, passie of tegen een vijand: dat is het uitgangspunt van "Bargoens". De titel van het programma verwijst naar de vroegere dieventaal of "geheimtaal van mensen aan de rand van de samenleving". Wat de getuigen in het programma gemeen hebben, is dat ze hun strijd alleen voeren, en dat ze zich daarin niet altijd begrepen voelen.

© VRT - Dries Teuwen

Opvallende naam in "Bargoens" is Pieter Aspe, die ruim een jaar geleden zijn vrouw, muze en "liefde van zijn leven" Bernadette verloor. Sinds haar dood strijdt de populaire auteur tegen de eenzaamheid. Hij leeft alleen als weduwnaar, en heeft het daar moeilijk mee, zo vertelde hij eerder al in "Van Gils en Gasten.

Goens volgde hem tijdens het schrijfproces van een nieuw Aspe-boek. De Brugse schrijver maakte er jarenlang een erezaak van om twee nieuwe boeken per jaar uit te brengen. Maar door het overlijden van Bernadette kreeg hij even geen letter op papier. Ook nu loopt het schrijven nog niet van een leien dakje: Aspe heeft zijn voormalig ritme - in de voormiddag schrijven, om in de namiddag tijd te spenderen met zijn vrouw -  vaarwel gezegd, maar zijn nieuwe leven valt hem zwaar.

Dat Aspe na de dood van zijn vrouw "nooit meer zou schrijven", zoals hij eerder liet verstaan, is dus niet het geval. Eind september brengt hij, in samenwerking met cartoonist en goede vriend Marec, een graphic novel uit als eerbetoon aan Bernadette. Hoofdpersonage "Bea" verwijst naar haar muzenaam, al wordt er nergens expliciet vermeld dat het om hun persoonlijk verhaal gaat. Dit najaar komt ook zijn 40e Aspeboek uit. 

Alain Hubert en zijn strijd om de poolbasis

Een andere opvallende figuur in "Bargoens" is poolreiziger Alain Hubert, die vecht voor "zijn" poolbasis op Antarctica. Over de prinses Elisabeth-basis, en de rol van Hubert in de werking ervan, is een langdurig steekspel gevoerd. Hubert werd ervan beschuldigd materiaal uit de poolbasis te hebben ontvreemd. Hij was een tijdlang niet meer welkom op Antarctica. Voormalig staatssecretatis voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs stapte naar de rechter, maar trok aan het kortste eind. Na twee jaar juridisch gekrakeel streek Hubert met de nieuwe staatssecretaris Zuhal Demir de plooien glad. In "Bargoens" vertelt Hubert over die periode en de strijd voor zijn droom. 

"Bargoens" volgt ook deze 6 mensen

  • Peter (35) leeft al jaren met clusterhoofdpijn. Stilaan werken de pijnstillers niet meer tegen het allesoverheersende lijden. Hij vecht om te overleven.
  • Stijn (37) en Sven (35) zitten in de gevangenis. Na een lange straf komt de vrijheid voor beiden in zicht.
  • Lieven (46) vecht om zijn adoptiezoontje uit Polen te kunnen houden.
  • Kluizenaar Stan (58) heeft zich teruggetrokken uit de hectische mallemolen van de maatschappij. Hij vecht voor stilte om zich heen.
  • Voetballer Kevin (32) gaat tegen de stroom in en kiest voor het grote avontuur in Azië, in plaats van voor het grote geld.

 

"Bargoens" start op dinsdag 29 augustus om 20.35 uur op Eén.