Gouverneur Virginia: "We hebben nood aan echt leiderschap, te beginnen met de president"

Kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump had herhaald dat zowel de extreemrechtse betogers als de tegenbetogers verantwoordelijk zijn voor het geweld in Charlottesville afgelopen weekend, heeft de gouverneur van Virginia, de staat waar door het geweld een vrouw om het leven kwam, uitgehaald naar Trump. Ook vooraanstaande partijgenoten, onder wie Mitt Romney en John McCain, hebben felle kritiek geuit op Trumps uitspraken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Neonazi's, Klanleden en white supremacists kwamen zwaargewapend naar Charlottesville om haat te verspreiden en geweld uit te lokken. Een van hen vermoorde een jonge vrouw in een daad van binnenlands terreur en twee van onze beste agenten kwamen om in een tragisch ongeval terwijl ze de gemeenschap beschermden. Dit had niets te zien met "twee kanten", schrijft McAuliffe.

De Democratische gouverneur zegt dat zijn "gemeenschap en natie nog bekomen van een van de zwaarste uitbarstingen van haat en geweld die we recent hebben ervaren. We hebben nood aan echt leiderschap, te beginnen met de president."

Het is tijd dat Trump het voorbeeld van leiders in de rest van het land volgt en "deze mensen en hun daden zonder twijfel of verpinken" veroordeelt. "Het Amerikaanse volk wil hetzelfde van hun president en wel nu."

McAuliffe haalde afgelopen zaterdag ook al hard uit naar de verantwoordelijken voor de "Unite the Right"-bijeenkomst in Charlottesville. "Nazi's ga weg!", zei de gouverneur toen nadat bekend was geraakt dat naast de 32-jarige vrouw ook twee agenten waren omgekomen in een helikopterongeluk.

Kritiek uit eigen rangen

Ook vanuit zijn eigen partij weerklinkt hevige kritiek op Trumps uitspraak dat "beide partijen" verantwoordelijk zijn voor het geweld in Charlottesville. "Nee, niet hetzelfde", schreef de voormalige presidentskandidaat Mitt Romney gisteren op Facebook. "De ene zijde is racistisch, fanatiek, nazistisch. De andere verzet zich tegen racisme en fanatisme. Moreel verschillende werelden", aldus de Republikein.

Republikeins senator en voormalig presidentskandidaat John McCain uitte vandaag gelijkaardige kritiek op Twitter. "Er is geen morele gelijkwaardigheid tussen racisten en Amerikanen die opstaan om haat en fanatisme te trotseren", stelde McCain. "De president van de Verenigde Staten moet dat zeggen."

Ook de gewezen gouverneur van Florida, Jeb Bush, liet van zich horen."Dit is een tijd voor morele helderheid, niet voor ambivalentie", twitterde Bush, die tijdens de Republikeinse voorverkiezingen de duimen moest leggen tegen Trump. Hij dringt er bij de president op aan om het land te verenigen. "In het belang van ons land moet hij duidelijk maken dat racisme en haat niet door zijn Witte Huis zullen worden getolereerd of genegeerd."