Het najaar bij Vier en Vijf: acht nieuwe programma's en Jani (O'Clock)

SBS Belgium heeft zijn plannen voor het najaar bekendgemaakt. Zender Vier pakt uit met acht nieuw programma's waarvan "Project Axel" wellicht het meeste over de tongen zal rollen. Presentator Axel Daeseleire deelt immers geld uit aan daklozen, zodat ze een tweede kans krijgen. Vijf, het kleine broertje van Vier, gaat dan weer voor een heuse "birthday edition" met Jani Kazaltzis in "Zo man zo vrouw".

1. "Project Axel": 10.000 euro moet daklozen van straat halen én houden

Acteur en presentator Axel Daeseleire zet zijn schouders onder de documentaire-reeks "Project Axel" waarin vijf geselecteerde daklozen de kans krijgen hun leven terug op de rails te zetten. De daklozen krijgen een rood boekje met telefoonnummers van hulpverleners en een bankkaart ter beschikking, goed voor 10.000 euro. Dat bedrag en intensieve begeleiding -de hulpverleners staan dag en nacht paraat- zouden hen van straat moeten halen én houden. Daeseleire volgt zes maanden lang de daklozen. Volgens netmanager Annick Bongers zal dit programma "stof doen opwaaien".

2. "De Boxy's": kookuitdagingen in het dubbel

Met "De Boxy's" krijgen tweelingbroers Kristof en Stefan Boxy hun eigen realityprogramma op Vier. Het wordt omschreven als een "eigenzinnig (wat de tweeling sowieso is) gastronomisch avontuur" waarin de Boxy's de kookuitdaging van een bekende of onbekende Vlaming aangaan. Kristof en Stefan blijven geheel zichzelf en dat gaat af en toe gepaard met wat gesakker op elkaar. "De Boxy's" wordt gemaakt door het productiehuis - Koeken Troef! - van Bart De Pauw. De Pauw heeft ook een aantal afleveringen gedraaid. Kristof en Stefan Bowy werden in Vlaanderen bekend na hun gesmaakte passage in het Vtm-programma 'Mijn pop-uprestaurant'.

3. De fictiereeks "#hetisingewikkeld"

De nieuwe tragikomische reeks "#hetisingewikkeld" zet het koppel, of beter ex-koppel, Lien (Ann Miller) en Peter (Ben Segers) centraal. Ze zetten een punt achter hun huwelijk maar willen zo weinig mogelijk gedoe met de kinderen: daarom besluiten ze te blijven samenwonen. Week om week slaapt de één in de kelder en de ander met de kinderen in huis. Naast Ann Miller en Ben Segers maken ook Bill Barberis, Charlotte Vandermeersch en Lize Feryn deel uit van de cast.

4. "Bake off": bakken met een hofleverancier in de jury

Wim Opbrouck zoek de meest getalenteerde amateur-bakker in de Vlaamse versie van het Britse succesnummer "Bake off". Dat nieuws wisten we eigenlijk al een tijdje. Wat we nog wisten: wie zit in de jury? De bakfanaten zullen acht weken lang patissier en hofleverancier Herman Van Dender en foodwriter Regula Ysewijn moeten overtuigen met hun macarons en appelbollen.

5. "De kust is veilig" volgt alle redders in onze badsteden

De docuserie "De kust is veilig" werpt een blik op het leven van hulpverleners in onze badsteden, onder meer in Oostende en Blankenberge. Strandredders, de Scheepvaartpolitie, zeereddingsdiensten, de lokale politie, medische hulpverleners, de Marine en de Militaire Luchtmachtbasis Koksijde leveren in samenwerking met het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum de nodige bijstand. "De kust is veilig" was op de eerste draaidag aanwezig bij het tragische zeilongeval van 1 juli in Oostende. Daarbij werden twee mensen gered en verdronken drie anderen.

6. "Huizenjagers" met ex-voetballer Cisse Severeyns

De titel van beste vastgoedmakelaar, daar draait het rond in "Huizenjagers". Drie huizenjagers gaan elke week in dezelfde regio op zoek naar het droomhuis van hun klanten. Collega-makelaars geven commentaar, maar het zijn de kopers die beslissen wie de beste verkoper wordt. Wie goed oplet, herkent vast Francis Severeyns als vastgoedmakelaar. Francis Severeyns, beter bekend als "Cisse" Severeyns is een gewezen profvoetballer en Rode Duivel.

7. "Twin Peaks" en "The night manager"

Vier experimenteert (naar eigen zeggen) met twee internationale series: het derde seizoen van de cultklassieker "Twin Peaks" wordt uitgezonden en de met Golden Globes overladen miniserie "The night manager". "The night manager" (foto onder) was eerder al te zien op BBC One en strikte bekende namen als Tom Hiddleston, Hugh Laurie en Olivia Colman.

des willie

8. Daar zijn Karen en James (opnieuw) met "Camping Karen & James"

Karen Damen en James Cooke hebben elkaar al eventjes gevonden. Na "Nieuwe buren" op Vijf opent het duo boezemvrienden een camping in Oost-Vlaanderen én ontvangt er bijzondere gasten: dove mensen, mensen die kampen met de verouderingsziekte progeria en mensen met een mentale beperking. Bedoeling is hen de vakantie van hun leven te bezorgen.

Jani heeft zowaar een jubileum te vieren

Niet alleen "De slimste mens ter wereld" viert met een 15de seizoen feest. Ook bij Vijf mag modegoeroe Jani Kazaltzis tien kaarsjes uitblazen en dat met "Zo man zo vrouw". Het programma is trouwens het langslopende programma van de zender. Voor deze jubileumeditie zal Jani niet alleen klassieke gevallen onder handen nemen, hij zal ook enkele bekende duo's restylen.

Krijgen ook een vervolg op Vijf: "Complex" met Dorien Leyers en "Help, mijn man is een klusser" met Geert Hunaerts.

Dena Huys Photography