Melbourne blijft meest leefbare stad ter wereld

De op een na grootste stad van Australië is de meest leefbare stad ter wereld voor het zevende jaar op rij. Dat blijkt uit een rapport van de Economist Intelligence Group, die elk jaar de tien meest en de tien minst leefbare steden op een rij zet. De hoofdstad van Syrië, Damascus, staat onderaan de lijst.
2007 AP

Melbourne, een stad aan de Australische zuidkust met zo'n vier miljoen inwoners, biedt inwoners de beste levensomstandigheden ter wereld. De Economist Intelligence Group heeft dat besloten na een analyse van onder andere de gezondheidszorg en de infrastructuur. Elk jaar publiceert de Group een lijst met de tien beste steden en een lijst met de tien slechtste steden om in te wonen.

Australië en Canada

De scores van de vier beste steden liggen heel dicht bij elkaar. Melbourne scoort 97,5 op 100. Wenen, Vancouver en Toronto volgen door elk een verschil van 0,1 procent. Er staan nog twee andere Europese steden in de top 10 beste steden: Helsinki en Hamburg.

De top vijf is al enkele jaren dezelfde gebleven, maar de scores van andere steden zijn wel veranderd door de stijgende instabiliteit in de wereld. Zo zijn de scores op het vlak van stabiliteit van enkele Europese steden gedaald door terroristische aanslagen of terreurdreiging. Politieke onrust door de vluchtelingencrisis of de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten heeft volgens de Group ook invloed op de daling.

De top 10 meest leefbare steden:

 1. 1. Melbourne - Australië (97,5)
 2. 2. Wenen - Oostenrijk (97,4)
 3. 3. Vancouver - Canada (97,3)
 4. 4. Toronto - Canada (97,2)
 5. 5. Calgary - Canada (96,6) / Adelaide - Australië (96,6)
 6. 6. Calgary - Canada (96,6) / Adelaide - Australië (96,6)
 7. 7. Perth - Australië (95,9)
 8. 8. Auckland - Nieuw-Zeeland (95,7)
 9. 9. Helsinki - Finland (95,6)
 10. 10. Hamburg - Duitsland (95)

Afrika en Azië

Damascus, de hoofdstad van Syrië, is volgens de analyse de stad met de slechtste levensomstandigheden ter wereld. Dat zal niet verrassen, aangezien de burgeroorlog in de regio er al jaren aanhoudt.

De lijst van tien slechtste steden om in te wonen bestaat voor de helft uit Afrikaanse steden. Lagos, de grootste stad in Nigeria, staat op de tweede plek. Er staan twee Noord-Afrikaanse steden in het lijstje: Tripoli op de derde plaats en Algiers op de zesde samen met Karachi in Pakistan. Twee steden in het lijstje liggen niet in Afrika of Azië: de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea Port Moresby en Kiev.

De top 10 minst leefbare steden:

 1. 1. Damascus - Syrië (30,2)
 2. 2. Lagos - Nigeria (36)
 3. 3. Tripoli - Libië (36,6)
 4. 4. Dhaka - Bangladesh (38,7)
 5. 5. Port Moresby - Papoea-Nieuw-Guinea (39,6)
 6. 6. Algiers - Algerije (40,9) / Karachi - Pakistan (40,9)
 7. 7. Algiers - Algerije (40,9) / Karachi - Pakistan (40,9)
 8. 8. Harare - Zimbabwe (42,6)
 9. 9. Douala - Kameroen (44)
 10. 10. Kiev - Oekraïne (47,8)