Merkel: "Mijn favoriete emoji is een smiley, soms met een hartje, soms met een pruillip"

In de aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen heeft bondskanselier Angela Merkel enkele interviews gegeven aan Duitse YouTube-sterren. Daarin sneed ze ernstige onderwerpen aan zoals de huidige crisis met Noord-Korea, maar even goed onthulde ze haar favoriete emoji.

Op 24 september trekken de Duitsers naar de stembus voor parlementsverkiezingen. Angela Merkel van de CDU ambieert een vierde termijn als bondskanselier en trekt hiervoor alles uit de kast. Vandaag probeerde ze de (jongere) kiezers te overtuigen met enkele interviews met Duitse YouTube-sterren.

Tal van onderwerpen kwamen aan bod, van luchtig tot ernstig. Zo voelde een YouTube-ster Merkel aan de tand over haar reputatie dat ze haar medewerkers massa's berichten mét bijhorende emoji stuurt. "Mijn favoriete emoji is een smiley", bekende ze. "Als het echt goed is, een smiley met een hartje. Op een slechte dag is het een smiley met een pruillip."

Merkel had het ook over de huidige crisis tussen Noord-Korea en de VS. Op de vraag of de wereld op WO III afstevent, antwoordde ze klaar en duidelijk "nee". "Ik ben tegen de wapenwedloop met woorden langs alle zijden", zei ze. "We moeten erg voorzichtig zijn met woorden. Woorden kunnen tot een escalatie leiden en op termijn tot geweld. Voor dit conflict bestaat geen militaire oplossing. Dit moet via onderhandelingen verlopen."

Vrouwen en mannen

Als Merkel zichzelf opvolgt als bondskanselier, wil ze evenveel vrouwen als mannen in haar regering. Tegelijk hield ze een slag om de arm. Zo wil ze graag een coalitie vormen. Over de keuze van ministers van die andere partij heeft ze geen zeggenschap, zo benadrukte ze.

Een nieuwe regering onder haar leiding zal nog meer inzetten op de verspreiding van elektrische wagens, zo beloofde ze nog. Haar voornaamste woordvoerder rijdt nu al met zo'n wagen. Zelf kan ze dat naar eigen zeggen niet omdat geen enkele autoconstructeur een gepantserde elektrische wagen aanbiedt.

De volledige gesprekken kan u hier bekijken. De interviews beginnen even voor minuut 32.