Ook fipronil op aardbeien en koriander, maar ze lagen niet in de winkelrekken

Controlediensten van het Voedselagentschap vonden de voorbije jaren niet alleen fipronil op eieren. Ze detecteerden ook te hoge concentraties op aardbeien uit Egypte, koriander uit Cambodja en Maleisië, drakenvrucht uit Vietnam, bonen uit Thailand en thee uit China. De hoogste concentraties werden gevonden op koriander uit Cambodja. Die besmette producten kwamen niet in de winkels terecht.

De voedingsmiddelen met te hoge concentraties fipronil kwamen nooit terecht in de Belgische winkelrekken. Ze werden onderschept bij controles aan onze grensposten, onder andere in de haven van Antwerpen en de luchthaven van Zaventem. Inspecteurs van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) nemen daar dagelijks honderden stalen op voedingsmiddelen bestemd voor de Belgische markt. Die worden meteen geblokkeerd wanneer in het labo verboden substanties gevonden worden.

Bedrijven die bij importcontroles betrapt worden, komen op een zwarte lijst terecht. Hun volgende vijf zendingen worden dan extra gecontroleerd. Alleen wanneer al die controles negatief zijn, krijgen ze weer groen licht om producten te importeren.

Het FAVV bevestigt dat fipronil gevonden werd op aardbeien, bonen, thee, drakenvrucht en koriander. "Onze controleurs doen jaarlijks honderdduizenden controles op alle mogelijke voedingsmiddelen", zegt Katrien Beullens van het FAVV. "Bij ongeveer 3.000 van die controles controleren we op fipronil. Ongeveer één op de duizend stalen blijkt effectief fipronil te bevatten. Veruit de meeste stalen zijn dus negatief."

Meest gelezen