Opnieuw aflevering van "Game of thrones" gelekt

De aflevering van "Game of thrones" van komende zondag is per ongeluk op het streamingplatform van HBO verschenen. Dat meldt de BBC. De episode is alweer verwijderd, maar intussen circuleren kopieën op het internet. Het gaat al om het 3e lek in korte tijd voor het Amerikaanse tv-netwerk.
Image supplied by FilmStills.net. FilmStills.net provides access only and does not license the copyright in the image.

"Death is the enemy": zo heet de 6e aflevering van het 7e seizoen van "Game of thrones", de razend populaire fantasyserie van HBO. De bewuste episode zou normaal pas op 20 augustus op het streamingplatform van het Amerikaanse tv-netwerk verschijnen, maar kijkers van HBO Nordic en HBO España konden die vandaag al bekijken. Voor korte tijd weliswaar, want het ging om een lek.

De fout ligt bij een onderaannemer van HBO die verantwoordelijk is voor de distributie van de afleveringen, zo vertelt een woordvoerder van HBO Europe aan de BBC. Die onderaannemer heeft "Death is the enemy" om een nog onbekende reden vroegtijdig op de twee regionale platformen van HBO geplaatst.

De aflevering is al na een uur offline gehaald, maar intussen hadden gebruikers al illegale kopieën gemaakt die nu op het internet circuleren.

Hacking

Het is de derde keer op korte tijd dat een lek HBO treft. Begin deze maand gaf het tv-netwerk toe dat een hacker in zijn systemen had ingebroken en voor 1,5 terabyte aan gegevens had gestolen, waaronder scripts van het 7e seizoen van "Game of thrones".

Enkele dagen later bleek de vierde aflevering van het huidige seizoen plots op het internet te circuleren. Dat had niks met de hacking te maken, maar wel met een Indiase distributeur van HBO die de episode vroegtijdig online had geplaatst.