Oppositie vecht resultaten verkiezingen Kenia aan in rechtbank

De oppositie in Kenia, Nasa, gaat de recente herverkiezing van president Uhuru Kenyatta aanvechten bij het Opperste Gerechtshof. Dat heeft de verliezende kandidaat, Raila Odinga, woensdag aangekondigd. Odinga zei voorts ook -vreedzaam- massaprotest te zullen organiseren. De oppositie vecht de verkiezingsuitslag aan, volgens dewelke Kenyatta vorige week dinsdag Odinga versloeg met 54 tegen 44,7 procent. De verkiezingen verliepen frauduleus, argumenteert Odinga.
AP2012

Net als bij vorige presidentsverkiezingen werd de stembusslag gevolgd door gewelddadig protest. Deze keer vielen er honderd doden volgens de oppositie. Volgens de politie tien in Nairobi en zes in de rest van het land.

In 2013 had Odinga de gerechtelijke stap reeds ondernomen na de eerste verkiezingsronde. Toen werd hij door de hoogste rechtsinstantie teruggefloten.

Dreigementen van de regering

Deze keer wou Nasa oorspronkelijk niet het Supreme Court inschakelen. Maar het oppositieverbond veranderde van mening nadat de regering ermee gedreigd had twee organisaties, die de verkiezingen waargenomen hebben, te sluiten. Een comité zal de organisaties nu onderzoeken. Er mag negentig dagen lang geen actie ondernomen worden tegen hen. Ook "internationale druk" speelde een rol bij Odinga's besluit.

Met zijn aankondiging om massaprotesten te organiseren, baseert Odinga zich op de nieuwe grondwet uit 2010 waaraan hij zelf meewerkte en die het recht op betogen, staken en burgerlijke ongehoorzaamheid garandeert. De kans dat het massaprotest deze keer wel vreedzaam blijft, is echter niet groot.