Prijs van ei stijgt opnieuw met 2.5 procent

De eierprijzencommissie in Kruishoutem heeft de nationale richtprijs voor eieren opnieuw laten stijgen, dit keer met 2,5 procent. Vorige week besloot de commissie om de prijs al met 6 procent te doen stijgen.
AFP or licensors

De eierprijzencommissie in Kruishoutem heeft de nationale richtprijs voor eieren opnieuw laten stijgen, dit keer met 2,5 procent. "Er is precies een paniekreactie ontstaan bij de industrie. Voedingsproducenten hebben eieren nodig voor pasta, koekjes en andere producten. Maar er is veel angst dat er niet voldoende eieren op de markt zullen komen. De typische prijsstijging in augustus is er dit jaar extra vroeg", zegt Geert Albers, die de producenten vertegenwoordigt. "De prijsstijging is goed nieuws, al kunnen niet alle producenten er van mee genieten."

Vorige week prijsstijging 6 procent

Vorige week besloot de commissie om de prijs met 6 procent te doen stijgen. De prijsstijging wees erop dat er vertrouwen was in de Belgische eieren. De eieren zouden niet besmet zijn met fipronil en de vraag uit het buitenland, vooral Duitsland en Nederland, zou blijven toenemen.

Kort na de prijsstijging vorige week meldde het federaal voedselagentschap FAVV dat de Europese drempel voor fipronil in ons land wel degelijk overschreden was, al had het betrokken lot de consument niet bereikt. Het vertrouwen in de Belgische voedselveiligheid lijkt dus niet geschaad. Ondertussen houdt de fipronilcrisis in Nederland wel aan, wat de vraag uit Duitsland, sterk doet stijgen.

Het FAVV meldde gisteren dat 21 bedrijven nog steeds preventief geblokkeerd zijn wegens fipronil.