Vader slachtoffer Charlottesville doet emotionele oproep: "Stop met dit gedoe en vergeef elkaar"

In Charlottesville in de Verenigde Staten is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Heather Heyer. De vrouw van 32 werd zaterdag door een extreemrechtse betoger doodgereden. Tijdens de herdenking hield Heathers vader een emotioneel pleidooi voor verzoening.

"Ze hield van mensen. Ze wilde gelijkheid en op de dag dat ze heenging, wilde ze eind maken aan de haat", zei Mark Heyer. "Voor wat mij betreft, moeten we gewoon ophouden met al dat gedoe en elkaar vergeven."

De familie van het slachtoffer dat vorig weekend doelbewust is doodgereden door een jongeman met extreemrechtse sympathieën heeft geen boodschap aan de wederzijdse beschuldigingen over wie nu juist verantwoordelijk is voor wat zich heeft afgespeeld in Charlottesville.

"Ze hebben mijn kind vermoord om haar het zwijgen op te leggen", zei Susan Bro, de moeder van het slachtoffer. "Maar kijk eens: jullie hebben haar net groter gemaakt. We zullen altijd van elkaar verschillen, we zullen boos zijn op elkaar. Maar laat die woede niet tot haat, geweld of angst leiden. Laat ons die verschillen en die woede omzetten in gepaste actie." 

Ook de Amerikaanse president Donald Trump slaat vandaag een iets mildere toon aan op Twitter. Hij noemt haar "schoon en ongelooflijk" en "een echt speciale vrouw die nog lang zal herinnerd worden."