Venezolaanse protestviolist na 19 dagen vrijgelaten uit de gevangenis

Wuilly Arteaga, de Venezolaanse violist die maandenlang deelnam aan de protestbetogingen tegen het regime van president Nicolas Maduro, is na negentien dagen vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft de Venezolaanse procureur-generaal bekendgemaakt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Violist Wuilly Arteaga is onder voorwaarden vrijgelaten, na een verzoek van het Venezolaanse openbaar ministerie", schreef procureur-generaal Tarek William Saab vandaag op Twitter.

Alfredo Romero, Arteaga's advocaat en hoofd van de NGO Foro Penal, bevestigt dat de violist afgelopen nacht is vrijgelaten door soldaten van de Nationale Garde in Altamira, een wijk in het oosten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. "Ze hebben Wuilly vrijgelaten, maar nu vinden we hem niet", aldus Romero. 

Op 22 juli raakte Arteaga gewond toen de politie traangasgranaten en rubberkogels afvuurde op een menigte die stenen aan het gooien was in Caracas. Kort daarna werd hij gearresteerd en door een rechtbank in de hoofdstad veroordeeld, voor "het publiekelijk aanzetten tot protesten" en "het bezit van een brandbare substantie". Maar Romero ontkent dat de violist verboden substanties op zak had. 

"Boodschap van vrede"

De voorbije maanden is de 23-jarige violist uitgegroeid tot hét symbool van de protesten tegen het dictatoriale regime van president Nicolas Maduro, die Venezuela al maanden in de greep houden en al aan zeker 125 mensen het leven hebben gekost.

Gehuld in de kleuren van zijn land, wil Arteaga met zijn viool naar eigen zeggen een "boodschap van vrede" uitsturen, te midden van al het geweld.