Verloren verlovingsring duikt na 13 jaar rond wortel in moestuin op

In Canada heeft een vrouw van 84 haar verlovingsring teruggevonden nadat ze die 13 jaar geleden tijdens het wieden in haar moestuin had kwijtgespeeld. Het kleinood dook als bij wonder op rond een wortel die haar schoondochter had geoogst.

Ook wie niet (meer) zoekt, vindt al eens een verloren gewaande schat terug. Dat kan ene Mary Grams in Canada bevestigen. Hoewel ze de hoop al lang had opgegeven, kon de vrouw van 84 haar verlovingsring die ze in september 2004 had verloren recent opnieuw rond haar vinger schuiven.

De ring ontglipte haar destijds terwijl ze onkruid aan het wieden was op de familieboerderij in Armena in de provincie Alberta, zo vertelt ze aan de Canadese openbare omroep CBC. "Ik heb toen overal op handen en knieën gezocht", zegt ze. "Ik kon de ring niet vinden."

Naar eigen zeggen heeft Grams nadien dagen geweend. Ze had de ring in 1951 van haar toekomstige echtgenoot gekregen en had hem nadien altijd gedragen. "Ik durfde hem niet op te biechten dat ik de ring had verloren. Hij zou me hebben uitgekafferd."

De vrouw kocht snel een goedkope vervangingsring om haar echtgenoot om de tuin te leiden. Tot zijn dood 5 jaar geleden heeft hij nooit iets gemerkt, houdt ze vol. Enkel haar zoon was op de hoogte van het verlies.

"Ik wist dat de ring van grootmoeder of mijn schoonmoeder moest zijn"

Enkele dagen geleden is de bewuste ring als bij wonder boven water gekomen. Dat gebeurde nadat haar schoondochter Colleen Daley wortels had geoogst in de moestuin van de familieboerderij waar zij en de zoon van Grams inmiddels wonen.

Rond een van de wortels merkte Daley plots een ring. "Ik wist dat die van grootmoeder of mijn schoonmoeder moest zijn omdat nooit andere vrouwen op de boerderij hebben gewoond", zegt ze. "Ik vroeg mijn man of hij de ring herkende en hij zei ja. Zijn moeder had haar verlovingsring jaren tevoren verloren en nooit teruggevonden."

Grams is van plan de ring opnieuw te dragen. Na 13 jaar in de grond past die overigens nog steeds perfect, zo zegt ze.

Het is niet de eerste keer dat een verloren ring op deze manier opduikt. In 2012 vond een Zweedse vrouw haar trouwring eveneens rond een wortel in haar tuin terug nadat ze die 17 jaar eerder had verloren. Vorig jaar vond ook een Duitse man van 82 zijn trouwring na 3 jaar zo terug.