Zimbabwe vraagt onschendbaarheid voor mevrouw Mugabe na incident

De Zimbabwaanse overheid wil de diplomatieke onschendbaarheid inroepen voor Grace Mugabe, de echtgenote van de 93-jarige president Robert Mugabe. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van Politie meegedeeld. De first lady van Zimbabwe wordt ervan beschuldigdf twee vrouwen te hebben geslagen tijdens een verblijf in een hotel in Johannesburg. In tegenstelling tot eerdere berichten bevindt Grace Mugabe zich wel degelijk nog altijd in Zuid-Afrika.

Twee vrouwen hadden klacht ingediend tegen Grace Mugabe na een woordenwisseling in een hotel in Johannesburg. Eén van hen, een 20-jarige vrouw, bevond zich met enkele vrienden in een hotelkamer toen Grace Mugabe de kamer binnenkwam. Daarop zou ze enkele klappen hebben uitgedeeld.

Volgens een naaste van het slachtoffer was de mevrouw Mugabe op zoek naar haar twee zonen, maar die bevonden zich blijkbaar in de aanpalende kamer.

Gistern had de Zuid-Afrikaanse minister van Politie Fikile Mbalula nog gezegd dat Grace Mugabe voor de rechter zal moeten verschijnen. "Buitenlandse burgers moeten begrijpen dat ze verantwoordelijkheden hebben, vooral zij die een diplomatiek paspoort hebben. Ik kan niet naar Zimbabwe reizen, iemand in elkaar slaan en verwachten dat de hele zaak verdwijnt", klonk het toen. Mugabe is echter niet opgedaagd voor de rechtbank.

Van typiste tot firstlady

De 52-jarige Grace Mugabe wordt door veel waarnemers getipt als opvolgster van haar stokoude echtgenoot. Die is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de onbetwiste sterke man van Zimbabwe.

Onder Mugabe is Zimbabwe in een diep economisch dal gesukkeld, maar elk protest tegen het beleid van de president wordt hardhandig onderdrukt. Ook potentiële opvolgers binnen regeringspartij ZANU-PF beschouwt Mugabe steevast als een bedreiging, waarop die vakkundig worden uitgerangeerd.

Eind vorige maand maande Grace Mugabe haar echtgenoot aan een opvolger aan te duiden, maar twee dagen later zei die tijdens een meeting dat hij geenszins van plan is af te treden.

Grace Mugabe was ooit een typiste in het presidentieel paleis en is de tweede echtgenote van Robert Mugabe. Beiden hadden al een relatie toen de eerste vrouw van de president terminaal ziek was en trouwden in 1996.