13 doden bij terreur in Barcelona, dader op vrije voeten, IS eist op

In Barcelona is een bestelwagen ingereden op mensen op Las Ramblas. De Catalaanse overheid spreekt over 13 doden en meer dan 100 gewonden. Het gaat om een terreuraanslag. Volgens Buitenlandse Zaken is één van de doden een Belg. De politie heeft twee verdachten opgepakt, maar de bestuurder van de bestelwagen is nog op vrije voeten. Terreurgroep IS eist de aanslag op.

De aanslag vond plaats op Las Ramblas, de drukste en bekendste straat in het centrum van Barcelona, vlak bij de Plaça de Catalunya.

Een witte bestelwagen is daar over een afstand van meer dan 530 meter over het voetpad van Las Ramblas gereden en reed daar aan een hoge snelheid voetgangers omver. Volgens de overheid van Catalonië en Barcelona zijn er 13 doden en meer dan 100 gewonden, onder hen zouden er 15 erg aan toe zijn. Er zijn ook twee verdachten opgepakt.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigt op Twitter dat er één Belgische vrouw bij de dodelijke slachtoffers is.

Op een persconferentie heeft de Catalaanse politie vanavond meer toelichting gegeven. Ze bevestigde dat 2 verdachten zijn opgepakt. Zij zaten echter niet aan het stuur van de bestelwagen. Over hun ware identiteit bestaat veel onduidelijkheid omdat 1 van hen mogelijk gestolen identiteitspapieren bij zich droeg.

De man die wél aan het stuur zat, is nog steeds op vrije voeten. De politie zegt dat ze geen aanwijzingen heeft dat hij is gewapend en ze vreest niet voor een nieuwe aanslag.

Om 19.24 uur heeft een man met een witte Ford Focus 2 agenten aangereden op de Diagonal, een snelweg vlak bij Barcelona. Hij probeerde te ontkomen aan een wegcontrole. De wagen is even later aangetroffen aan de rand van de stad in Sant Just Desvern met de bestuurder dood aan het stuur. Hij is door politiekogels om het leven gekomen. Het is niet duidelijk of hij iets met de aanslag heeft te maken.

De aanslag is inmiddels opgeëist door de terreurgroep IS op de gebruikelijke kanalen.

De Catalaanse autoriteiten hebben 3 dagen van rouw afgekondigd. Barcelona is grotendeels afgesloten door de politie en metro- en treinstations zijn gesloten. Het is zomer en dus was het erg druk in Barcelona, vooral dan in de buurt rond de Ramblas.

De voorbije jaren waren er wel meer dergelijke aanslagen waarbij terroristen met voertuigen inreden op mensen, onder meer in de Zuid-Franse stad Nice, op een kerstmarkt in Berlijn en nabij het parlementsgebouw in Londen.

Plaats waar bestelwagen inreed op groep mensen: