Abdeslam en kompaan moeten voor de rechter verschijnen voor schietpartij

Salah Abdeslam en Sofien Ayari, moeten binnenkort voor de correctionele rechtbank verschijnen voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst zo'n anderhalf jaar geleden. Dat heeft de raadkamer in Brussel beslist. Ze worden beschuldigd van poging tot moord.

Op 15 maart 2016, een week voor de aanslagen in ons land, wilde de politie een huiszoeking doen in de Driesstraat in Vorst. De agenten dachten niemand aan te treffen in het appartement op de eerste verdieping, maar werden toen beschoten. Drie agenten raakten daarbij gewond.

Bij de schietpartij kwam de terreurverdachte Mohamed Belkaid om het leven. Hij werd ervan verdacht een coördinerende en voorbereidende rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Twee andere aanwezigen in het appartement ontsnapten. Eén van hen was Salah Abdeslam. De politie pakte Abdeslam drie dagen later op enkele kilometers verder, in de Vierwindenstraat in Molenbeek. De tweede man die uit het appartement ontsnapte, was Sofien Ayari.

Poging tot moord

Abdeslam en Ayari moeten nu terechtstaan voor poging tot moord in een terroristische context en verboden wapenbezit. Beiden waren ook in verdenking gesteld voor deelname aan een terroristische groep, maar omdat die inverdenkingstelling verband houdt met de zaak van de aanslagen in Parijs, zullen ze daarvoor niet vervolgd worden op het proces in Brussel.