Alt-right-kopstuk Christopher Cantwell vreest nu zelf voor zijn leven

"Ik ben gewapend, maar ik wil geen geweld met jullie. Ik ben doodsbang dat jullie me gaan vermoorden." Met die woorden biedt Christopher Cantwell zich aan bij de Amerikaanse politie. De extreemrechtse hoofdfiguur van de "Unite the Right"-rally doet dat slechts een paar dagen nadat het nieuwsmedium Vice een reportage met hem heeft gepubliceerd. "Ik denk dat er nog veel meer mensen zullen sterven voor we hier klaar zijn”, besloot hij in die reportage.

Nu lijkt Cantwell voor zijn eigen leven te vrezen. In een video die hij op YouTube heeft gepubliceerd zegt hij met tranende ogen dat het voor hem in de huidige situatie niet meer veilig is om buiten te komen. 

Hij vraagt de politie met hem contact op te nemen, indien er nog geen arrestatiebevel tegen hem loopt. "Ik ben gewapend, maar wil geen geweld met jullie. Ik ben doodsbang dat jullie me gaan vermoorden", zegt hij. Cantwell lijkt niet bang om in de cel te belanden: "Je weet dat het niet de eerste keer zou zijn."

Hij zegt ook dat de extreemrechtse demonstranten geen opties meer over hebben, omdat hun "vijanden gewoon niet stoppen". "Ik weet dat we een heel grote mond hebben op het internet," vervolgt hij, "maar we hebben er alles aan gedaan om het protest vredevol en binnen het wettelijk toelaatbare te laten verlopen."

Onthutsende Vice-reportage

Vice-correspondente Elle Reeve sprak met Christopher Cantwell voor, tijdens en na de extreemrechtse "Unite the Right"-protestmarsen in Charlottesville. Die protesten escaleerden tot geweld en eindigden met de dood van een jonge vrouw die werd aangereden door een man met nazisympathieën.

De racistische en antisemitische radiopresentator Cantwell sprak onder meer over "zwarte klootzakjes die zich als wilden gedragen", wanneer hij het had over politiegeweld tegen jonge Afro-Amerikanen. Hij zei ook dat extreemrechtse demonstranten "zouden moorden als het moest" en hoopte op een leider "zoals Trump", maar die dan wel "zijn dochter niet laat trouwen met een jood".

De aanslag met de auto op de tegendemonstranten noemde hij in de Vice-reportage gerechtvaardigd. Hij hekelde de tegendemonstranten als "domme beesten die niet aandachtig zijn". "Ik denk dat er nog veel meer mensen zullen sterven voor we hier klaar zijn”, besloot hij aan het einde van de video.

Geweerd op sociale media

De uitspraken van Cantwell in de Vice-reportage, getiteld "Charlottesville: Race and Terror", hebben duidelijk gevolgen voor de man. Dat blijkt onder meer uit zijn laatste video.

Ook zouden de profielen van Cantwell op Facebook en Instagram verwijderd zijn. Facebook-woordvoerder Ruchika Budhraja liet weten dat de teksten en boodschappen van Cantwell in strijd waren met de Facebook-richtlijnen inzake "haattoespraken".

Verder zegt Cantwell zelf ook geweerd te worden in de betaalsystemen van PayPal.