Amerikaanse topgeneraal: "Oorlog met Noord-Korea zou verschrikkelijk zijn, maar blijft optie"

"Een oorlog met Noord-Korea zou verschrikkelijk zijn, maar blijft een optie." Dat heeft de Amerikaanse topgeneraal Joseph Dunford benadrukt. Tussen de twee landen was de spanning de voorbije weken te snijden, maar de toon lijkt nu wat te milderen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Joseph Dunford, een militaire topadviseur van Donald, heeft zijn licht laten schijnen over de crisis tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. "Een militaire oplossing zou verschrikkelijk zijn, maar voor mij blijft het een optie", vertelt hij. Generaal Joseph Dunford is niet van de minste. Sinds oktober 2015 bekleedt hij de functie van chairman of the US Joint Chiefs of Staff, de hoogste functie in het Amerikaanse leger. Op dit ogenblik is hij op bezoek in China. 

"Wat ondenkbaar is dat Noord-Korea ballistische raketten kan ontwikkelen met een nucleaire kop die de Verenigde Staten kunnen bedreigen en de regio blijven bedreigen."

Volgens hem heeft president Trump gevraagd om geloofwaardige militaire opties te ontwikkelen. "Dat is exact wat we aan het doen zijn."

Dreigende toon is gemilderd

De spanning tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is de afgelopen weken opnieuw hoog opgelopen nadat die laatste zijn raketproeven stevig opgevoerd heeft. De Amerikaanse president beloofde dat Noord-Korea "vuur en furie" over zich heen zou krijgen als de dreigementen aan het adres van de VS zouden doorgaan, Noord-Korea op zijn beurt dreigde met een aanval op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan.

De scherpe retoriek is intussen wel wat geminderd. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn plannen om Guam aan te vallen voorlopig in de koelkast gestoken, iets wat Trump geprezen heeft. "Kim Jong Un heeft een wijze en gegronde beslissing gemaakt", klonk het gisteren op Twitter.

Ook Steve Bannon, topadviseur van Donald Trump, heeft in een interview laten verstaan dat er geen militaire oplossing mogelijk is voor de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging. "Tenzij iemand kan aantonen dat er binnen de dertig minuten geen 10 miljoen mensen zullen sterven in Seoul door conventionele wapens, weet ik niet waarover je het hebt. Er is geen militaire oplossing, ze hebben ons." (Lees het hele stuk hier).