Brussels Gewest geeft twaalf gemeentes financiële steun voor sterilisatie katten

Het Brussels Gewest maakt 92.850 euro vrij om twaalf Brusselse gemeentes te steunen voor de sterilisatie van katten. Vanaf 2018 wordt de sterilisatie van katten in het Gewest verplicht.

Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) maakt 92.850 euro vrij om de twaalf Brusselse gemeentes die de gewestelijke oproep voor de sterilisatie van katten dit jaar positief hebben beantwoord, te steunen. Vanaf 2018 wordt de sterilisatie van katten in het Gewest verplicht om de Brusselse kattenpopulatie in te tomen.

Door de hoge kost die een sterilisatie met zich meebrengt, ongeveer 150 euro voor een kattin en 75 euro voor een kater, komen veel gemeentes al tussen in de betaling van de ingreep bij de dierenarts. De subsidie is een ruggensteuntje voor de twaalf betrokken gemeentes: de stad Brussel, Anderlecht, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Elsene, Koekelberg, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Joost, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde.

"Sterilisatie is essentieel voor de gezondheid van katten"

"Sterilisatie is essentieel voor de gezondheid van katten: het verlengt hun levensverwachting, verlaagt het risico op ziektes, vermindert de agressiviteit en de geluidsoverlast wanneer de kattinnen loops zijn", legt staatssecretaris Debaets uit. "Door de sterilisatie vermijden we ook dat er veel te veel kittens bijkomen die niet in de asielen kunnen worden opgevangen en geëuthanaseerd moeten worden."

Op initiatief van Debaets wordt de sterilisatie van katten in het Brussels Gewest verplicht vanaf 2018. Met die maatregel moet de Brusselse kattenpopulatie ingetoomd worden, om zo ook het aantal gevallen van katteneuthanasie te doen dalen. Begin volgend jaar wordt er nog een grote sensibiliseringscampagne op poten gezet rond kattensterilisatie.