Dodental aardverschuiving Congo kan oplopen tot 200

De aardverschuiving vond woensdag plaats in het uiterste noordoosten van Congo. Door de hevige regen schoof de wand van een berg naar beneden en kwam op een vissersdorpje terecht. 50 huizen werden bedolven. 44 slachtoffers zijn al geborgen. Aan de hand van het aantal vermisten en het aantal verwoeste huizen, schatten de plaatselijk autoriteiten dat er minstens 200 slachtoffers zijn.

De ramp gebeurde in het dorpje Tora aan het Albertmeer in de provincie Ituri. Congo heeft in het verleden al meerdere dodelijke aardverschuivingen gekend. Mensen bouwen dikwijls huizen vlakbij mijnen en meren en maken zichzelf zo kwetsbaar voor erosie en overstromingen. Bouwvoorschriften bestaan er nauwelijks.

De ramp komt enkele dagen nadat een modderstroom in Sierra Leone het leven kostte aan meer dan 300 mensen, waaronder 105 kinderen.