Fipronilbesmetting zo goed als bedwongen

De fipronil-besmetting in eieren is zo goed als bedwongen. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gezegd in de Kamercommissie. Alle Belgische eieren op de markt zijn nu veilig: er zit gegarandeerd geen fipronil meer in.

Alle legkipbedrijven zijn intussen gecontroleerd. Op 1 uitzondering na zat het fipronilgehalte in besmette eieren onder de Europese veiligheidsdrempel. In vlees van legkippen is helemaal geen fipronil gevonden. Nog 21 bedrijven blijven geblokkeerd, aldus minister Ducarme.

Er komt ook een verbindingsofficier tussen het FAVV en de Nederlandse collega's om de uitwisseling van informatie in de toekomst snelle

Wat wist de minister?

Bij het begin van de commissievergadering was er wat commotie over het rapport dat het federaal voedselagentschap FAVV op 25 juli heeft gestuurd aan toenmalig minister van landbouw Willy Borsus. De commissieleden hadden vorige week gevraagd om dat rapport in handen te krijgen, maar minister van Landbouw Ducarme wou daar toen niet op ingaan.

Nu zei Ducarme dat hij het rapport wel wou vrijgeven maar dat de onderzoeksrechter formeel had gevraagd dat niet te doen, omdat het onderzoek naar elementen in dat rapport nog loopt.

Lacune

Commissielid Jean-Marc Nollet (Ecolo) stelde daarop voor ofwel het rapport openbaar te maken, maar de gevoelige delen te schrappen, of de commissieleden inzage te geven op een beveiligde plek. Annick Lambrecht (SP.A) sloot zich daarbij aan. "Waar het ons om te doen is, is de lacune tussen begin juli (eerste aanwijzing van gebruik van fipronil, red.) en begin augustus. Daarvoor hebben we dat rapport van 25 juli nodig, om na te gaan wat de minister toen wist."

Minister Ducarme antwoordde dat hij zich er niet tegen kon verzetten dat de commissieleden op een beveiligde plek inzage kregen, maar dat het initiatief daarvoor van commissievoorzitter Jean-Marc Delizée moest komen.