Fipronilcrisis: experts willen snelle steunmaatregelen voor getroffen bedrijven

Een werkgroep dat opgericht is naar aanleiding van de fipronilcrisis, is bijeengekomen op het kabinet van premier Charles Michel. Daar werden de tien maatregelen die de federale regering woensdag bekendmaakte om de getroffen bedrijven te helpen overlopen. "Onze zorg gaat wel nog altijd uit naar de snelheid waarmee de maatregelen van kracht zullen worden", zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).
AFP or licensors

"De eerste vijf punten (over onder meer over vrijstellingen, "betalingsfaciliteiten" en tijdelijke werkloosheid) zijn oké. Daar kunnen we vrij snel een tegemoetkoming verwachten", zegt Vandamme. "Maar wat de financiële tussenkomst van de overheid betreft, hebben we benadrukt dat er snel moet worden overgegaan tot actie. We begrijpen natuurlijk dat eerst nog een aantal stappen moet worden genomen. Ons is beloofd om alles rond te krijgen tegen de ministerraad van september. Dan zouden alle teksten klaar moeten zijn."

Vandamme wijst daarnaast nog op het belang van "goede coördinatie" in de fipronilcrisis. "Er moet één duidelijk aanspreekpunt komen waar getroffen bedrijven terechtkunnen met hun vragen."

Boerenbond en Unizo reageren tevreden

Ook Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, reageert na afloop van het overleg tevreden, maar wijst op het belang van snelheid. "We beseffen wel dat dit voorstel van maatregelen nu nog genotificeerd moet worden aan Europa en dat de wijziging van wetgeving tijd vraagt", klinkt het. "Maar de eerste stappen zijn snel gezet en dit is een hart onder de riem van alle getroffen pluimveebedrijven."

Ondernemersorganisatie Unizo, die ook deel uitmaakt van de taskforce, looft eveneens het feit dat "de federale regering kort op de bal speelt". "We hadden gevraagd om een snelle reactie met concrete maatregelen voor de getroffen bedrijven", zegt topman Karel Van Eetvelt. "We zijn dan ook tevreden dat de getroffen eierhandelaars, ondernemingen uit de eiproductieindustrie en andere getroffen ondernemingen verder geholpen kunnen worden."

Van Eetvelt wijst er daarnaast op dat ook op Vlaams niveau wordt gekeken naar maatregelen om getroffen bedrijven te ondersteunen, zoals een overheidswaarborg voor overbruggingskredieten. "Daarnaast moet ook gekeken worden naar de Europese ondersteuningsmogelijkheden voor getroffen bedrijven. Deze crisis is al lang geen Vlaams probleem meer, maar heeft gevolgen voor een groot deel van Europa."