Gent wil naar Raad van State om vernietiging benoemingen aan te vechten

De stad Gent wil naar de Raad van State stappen om de vernietiging van de vaste benoeming van 508 ambtenaren aan te vechten. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) had dat eerder beslist.

De formele beslissing om naar de Raad van State te stappen valt volgende week donderdag op het schepencollege. Het nieuws werd bevestigd aan VRT Nieuws.

Homans maakte gisteren bekend dat ze de benoemingen van 508 ambtenaren heeft vernietigd. Het gaat om contractuelen, waarvan de meesten al vele jaren in dienst waren. Recent heeft de stad beslist om hun contract om te zetten in een vaste benoeming. Minister Homans vond dat ingaan tegen het gelijkheidsbeginsel, omdat anderen niet de kans hadden gekregen om ook te solliciteren.

Raad van State

Het stadsbestuur onderzocht de juridische mogelijkheden om die beslissing ongedaan te maken. "Vuile politieke spelletjes op de kap van de Gentse stadsambtenaar", zei schepen van Personeelsbeleid De Regge woensdag.

De stad Gent wil nu naar de Raad van State stappen om de beslissing aan te vechten, omdat er interpretaties bestaan over het gelijkheidsbeginsel. Ze willen een annulatieverzoek indienen om de beslissing van Minister Homans ongedaan te maken.