Geweld blijft aanhouden in Zuid-Soedan, meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht

Al meer dan 1 miljoen mensen zijn het geweld in Zuid-Soedan ontvlucht en naar buurland Oeganda getrokken. Dat heeft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) vandaag bekendgemaakt. De vluchtelingenorganisatie vraagt de internationale gemeenschap opnieuw om hulp te bieden.
AP

Het conflict in Zuid-Soedan barstte in december 2013 los, minder dan drie jaar nadat het land zich onafhankelijk had verklaard. Tienduizenden mensen lieten al het leven, miljoenen Zuid-Soedanezen raakten ontheemd. Meer dan twee miljoen mensen vluchtten naar de buurlanden, de helft daarvan dus naar Oeganda.

Volgens UNHCR kwamen de voorbije twaalf maanden elke dag ongeveer 1.800 Zuid-Soedanezen in Oeganda aan, 85 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. De anderen trekken naar Soedan, Ethiopië, Kenia, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Onmenselijke toestanden

"De personen die recentelijk zijn aangekomen, spreken over barbaars geweld, met gewapende groepen die blijkbaar woningen in brand steken terwijl binnen nog burgers aanwezig zijn, die mensen voor de ogen van hun familieleden doden, die overgaan tot seksueel geweld en die jongens ontvoeren om hen in te lijven", schrijft UNHCR in een mededeling. Het VN-agentschap waarschuwt dat de continue toestroom ervoor zorgt dat de hulp die kan worden geleverd steeds schaarser wordt.

UNHCR schat dat het dit jaar alleen 674 miljoen dollar (576 miljoen euro) nodig heeft om de vluchtelingen in Oeganda te helpen. Tot op heden is nog maar een vijfde van dit bedrag toegekend.