Groen: "Vlaamse overheidsagentschappen zijn niet transparant"

Er moet dringend meer transparantie komen over de Vlaamse overheidsagentschappen. Daarvoor pleit Vlaams parlementslid Bjorn Rzoska van Groen. Volgens hem zijn de structuren van verschillende agentschappen onduidelijk, en moet er ook dringend helderheid komen hoe de bestuurders ervan vergoed worden. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert dat ze er al mee bezig zijn.

De Vlaamse overheid telt 86 agentschappen, van de VRT en de arbeidsdienst VDAB tot het Ballet van Vlaanderen. Elk agentschap heeft een eigen structuur, met een raad van bestuur. Maar hoe die structuur eruit ziet en hoe die raad van bestuur werkt, dat is voor elk agentschap verschillend. “Er moet meer transparantie komen”, zegt Vlaams Parlementslid Bjorn Rzoska van Groen.

Vlaamse koterijen

Probleem één: de wildgroei aan structuren. Een voorbeeld: LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij) heeft verschillende dochterondernemingen, andere agentschappen hebben dat niet. “Dat maakt bij sommige agentschappen controle heel moeilijk. Het doet soms echt denken aan van die typische Vlaamse koterijen.”

Rzoska wil ook de opdracht van elk agentschap bekijken. “We moeten ons ook de vraag stellen of alle agentschappen eigenlijk nog wel zinnig werk leveren”, zegt Rzoska. “Bijvoorbeeld het Agentschap Vlaamse Zeehavens, dat voert nauwelijks nog activiteiten uit. Toch komt de raad van bestuur nog elke maand samen. Veel agentschappen zijn opgericht om aan een specifieke vraag te voldoen. Maar als de opdracht is ingelost, zijn ze misschien niet meer nodig.”

“Veeg voor eigen deur”

Tweede pijnpunt zijn volgens Rzoska de vergoedingen. “Daar is totaal geen lijn in te trekken”, zegt Rzoska. “Het enige wat opvalt, is dat agentschappen in bijvoorbeeld de culturele sector hun bestuurders minder of soms helemaal niet betalen, in vergelijking met de hardere agentschappen.” Voorbeeld: Bij de Antwerpse mobiliteitsmaatschappij BAM krijgen de raadsleden vergoedingen tot 75.000 euro per jaar. Bij het Ballet van Vlaanderen valt er voor bestuurders niets te verdienen. “Ik zeg niet dat bestuurders niets mogen krijgen voor hun werk. Maar ik wel weten hoeveel ze betaald worden, en welk werk ze daarvoor in ruil leveren”, zegt Rzoska.

Rzoska wil vooral dat de Vlaamse Regering aan het werk gaat. “Dit is geen heksenjacht tegen bestuursleden, maar een pleidooi om duidelijkheid en transparantie. Daar moet de Vlaamse regering dringend werk van maken.” Rzoska hoopt dat het parlement het debat op gang brengt, en dat er aan een wettelijk kader gewerkt kan worden, voor de organisatie van de agentschappen, en de vergoeding van de bestuursleden. “Tijd voor de Vlaamse regering om eens voor eigen deur te vegen, en wat dingen aan te pakken”, besluit Rzoska. 

"we zijn ermee bezig"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt de kritiek van Groen. “Groen weet dat we ermee bezig zijn, we hebben al heel wat entiteiten afgeschaft. We hebben ook buitensporig heden aangepakt inzake vergoedingen en ik heb het decreet deugdelijk bestuur ingevoerd waardoor er maximum wedden zijn voor mensen die een vennootschap leiden. Er loopt ook een onderzoek om na te geen of er excessen zijn."

De Vlaamse Regering wil ervoor zorgen dat tegen de zomer van 2018 alle instellingen conform zijn aan het decreet deugdelijk bestuur zonder de raad van bestuur uit te breiden.